Foto: SVT

Polishund förstörde parkettgolv

Uppdaterad
Publicerad

Polisen skulle undersöka brottsplatsen efter ett inbrott. Men polishunden förstörde parketten – och nu ersätts ägaren med 4.600 kronor efter ett beslut från Rikspolisstyrelsen.

Det var i mars i år som inbrottet inträffade i Höllviken. Vid brottsplatsundersökningen repade en av polisens tjänsthundar det 23 kvadratmeter stora parkettgolvet som måste slipas och lackas om.

Polismyndigheten i Skåne avstyrker till en början bifall till ersättningsanspråket eftersom det saknas dokumentation av att det verkligen är en polishund som orsakat skadan, utan endast finns en offert från en golvfirma.

Men efter att ha tagit del av en kompletterande utredning i form av en händelserapport där det framgår att en av polisens tjänstehundar orsakat skadan, ändrar polismyndigheten sin bedömning.

Staten har ett strikt skadeståndsansvar för skador orsakade av polishundar, enligt lagen om tillsyn över hundar och katter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.