Politikerna allt fler i sociala medier

Uppdaterad
Publicerad

I mitten på 2000-talet började de sociala medierna att slå igenom. Nu är de en självklarhet för de flesta. Även för politiker har de blivit ett allt viktigare verktyg för att nå ut – inte minst i den kommande valrörelsen.

– Riksdagsmän eller kvinnor har inga staber av medarbetare som sköter deras konton utan det är politikerna själva som knappar. Och det är hela grejen med mediet – att det är spontant, säger Nils Gustafsson, lektor i strategisk kommunikation vid Lunds universitet som just nu studerar hur riksdagsledamöter använder sociala medier.

Numera har Facebook blivit ett folkligt socialt medium så för de allra flesta politiker är en närvaro där en självklarhet.. Allt fler börjar också använda sig av Twitter för att profilera sig, inte bara bland väljare utan också inom det egna partiet.

Valet 2014 -Skåne

Nära dialog

– Bland mina politikerkollegor i Lund så har fyra av fem kommunalråd börjat twittra de senaste två åren, säger lokalpolitikern Hanna Gunnarson (V) som själv är en flitig twittrare sedan länge.

Även Ulf Bingsgård (M) i Trelleborg är aktiv på Twitter där han skriver både som privatperson och politiker.

– Jag har märkt att det är ett väldigt bra sätt att få en nära dialog med medborgarna. För mig är det också viktigt att visa att jag inte bara är politiker utan också människa , säger han.

Blir viktigare

Nils Gustafsson har länge studerat sociala medier som politiskt verktyg. Och enligt honom så är det viktigt, och kommer bli allt viktigare.

– Precis som det är viktigt att förstå sig på tv-mediet eller kunna svara på frågor i en intervju. Man måste kunna alla former för kommunikation för att vara en bra politiker, säger han.

– I framtiden kommer vi inte ens prata om sociala medier lika lite som vi idag pratar om motorvägar till exempel. De kommer att vara en självklarhet för oss.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Valet 2014 -Skåne

Mer i ämnet