Politikertystnad hotar demokratin

Uppdaterad
Publicerad

I samband med den akuta personalbristen på förlossningen i Malmö och Lund har det varit svårt att få tag på politiker. Tystnaden är enligt Lennart Lundquist, professor i statsvetenskap, ett hot mot demokratin.

Barnmorskornas larm om den akuta personalbristen förra veckan gjorde att vi på Sydnytt försökte få en politisk kommentar, men trots ihärdiga försök i två dagar var det helt tyst.

En protest mot regionrådens tystnad hölls också av allmänheten igår, i form av en tyst flashmob utanför sjukhuset i Lund. 

Tystnaden hotar demokratin, menar professorn Lennart Lundquist.

– Jag tror att de vet att massmedier inte orkar vara så uthålliga så lyckas man hålla dem i stången i två, tre dagar så slipper de svara. Man märker hur den här medieträningen slår igenom och att de är rätt skickliga på att inte svara på något, det är ju inte bra det heller. Det politikerförakt man ibland har diskuterat blir ju inte svagare av det här, säger han.

Regionrådet utomlands

Vi försökte få tag på regionråden idag igen, men det namn som vi till slut fick visade sig vara utomlands.

– Det finns definititvt inget som helst ställningstagande från majoriteten att vi ska vara tysta och inte svara på frågor, snarare att vi är ute mycket i verksamheter och försöker vara så tillgängliga vi bara kan, säger Gilbert Tribo (Fp), regionrådet som senare under tisdagen ställer upp.

Men hur ser du då på att det upplevs som att ni har en tystnadskultur?

– Det är ju ett jättebekymmer, för det är inte verkligheten. Vi är inte tysta, vi är som sagt ute och träffar väldigt mycket människor, säger Gilbert Tribo.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.