Sydnytt besöker outforskad grannmarknad

Uppdaterad
Publicerad

Polen är ett av de länder i Europa som haft bäst ekonomisk utveckling de senaste åren och klarat den ekonomiska krisen i Europa bäst.

Ändå är det få mindre sydsvenska företag väljer att etablera sig i Polen.

Lars Svensson har bott och arbetat många år i Warszawa. Han har funderat mycket på det här med företagens ovilja att etablera sig i Polen.

– Det är en fullständig katastrof skulle jag vilja säga, de små och medelstora svenska företagen har inte förstått vilken enorm marknad det här är, säger han.

Tufft med byråkratin

Ett företag som går mot strömmen är Hr Björkmans Entrémattor i Malmö. För några år sedan startade de verksamhet i Warszawa.

– Det var lite tufft i början med byråkrati och rekrytering, men nu har vi en verksamhet som fungerar, säger företagets vd Carl-Johan Björkman.

Hämmas av fördomar

Lars Svensson är Skandinavisk-polska handelskammarens representants i Öresundsregionen och hans förklaring är att vi hämmas av våra fördomar mot polackerna.

– Uppfattningen är väl att det är en massa fattiga människor som inte har råd att köpa nåt och därför kommer hit och lever på oss. så är det naturligtvis inte, säger han.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.