Positiva tecken i Hanöbukten

Uppdaterad
Publicerad

Idag hålls ett öppet möte där krisen i Hanöbukten diskuteras. Det är Havs- och vattenmyndigheten som bjuder in allmänheten till Marint centrum i Simrishamn. Vår reporter Elias Bondpä rapporterar.

– Sedan de första rapporterna kom så har vi fått en del positiva tecken åtminstone från den senaste sommaren, att det har blivit lite grand bättre, att man har fångat ål i i alla fall de södra delarna av Hanöbukten och att man har fångat piggvar och lite öring också. Torsken lyser dock fortfarande med sin frånvaro, säger Mats Svensson, chef för enheten för forskning och miljömål på Havs- och vattenmyndigheten.

Sedan i somras har det skett en kartläggning av miljöfarliga ämnen och deras källor, industriutsläpp i området, samt Helge ås vattensystems påverkan på Hanöbukten.

– Vi har heller inte haft några rapporter om illaluktande brunt vatten så mycket som vi har haft åren innan dess.

Havs- och vattenmyndigheten vädjar också till lokalbefolkningen om hjälp med att fortsätta miljön i området

Vad gäller framtida åtgärder i Hanöbukten nämner Mats Svensson att miljöövervakningen måste förbättras och kopplas samman med fisket i området.

– Rapporterna om sårskador på fisk har vi tagit på största allvar, men det har inte skett en systematisk provtagning på fisk med sårskador, så det ska vi göra framöver, säger han.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.