Pridefestival i Helsingborg

Uppdaterad
Publicerad

På fredagen går startskottet för Pridefestivalen i Helsingborg. En stad som annars anses vara svår att bo i för HBTQ-personer.

I samband med festivalen uppmärksammas en studie där unga HBTQ-personer intervjuats, och i studien förmedlas en bild av Helsingborg som en hård och kall stad där HBTQ-personer inte känner sig välkomna.

– Jag ville fly från Helsingborg, jag tycker det är en ganska fyrkantig stad, säger Felicia Edström Jansson.

Hon har valt att plugga i Malmö istället för i hemstaden. Och hon är inte ensam om att fly staden. I undersökningen som Studiefrämjandet gjort i samarbete med RFSL har unga personer som identifierar sig som HBTQ-personer intervjuats. Resultatet visar att unga homosexuella och transpersoner i större utsträckning än andra unga är utsatta för diskriminering och trakasserier.

– Jag blev lite chockad över vissa personers berättelser och över hur illa det faktiskt har varit, säger Felicia.

Politikerna tar nu till sig av den kritik som framkommer i studien och erkänner att arbetet med HBTQ-frågor i kommunen varit undermåligt.

– Ja, jag tycker att vi har varit för dåliga på att arbeta med de här frågorna, säger det moderata kommunalrådet Anna Jähnke.

– Nu måste vi sätta mer fokus på de här frågorna så att alla känner sig välkomna i Helsingborg.

Även opposition ger den styrande treklövern kritik.

– Så sent som den 11 juni röstade borgerligheten tillsammans med SD mot ett förlsag om att stärka information om HBTQ-frågor i skolan, säger Ingela Andersson (S), oppositionsråd.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.