Sydnytts reportrar hotade på Kroksbäck

Problem med hot mot media

Uppdaterad
Publicerad

Flera journalister har utsatts för hot när man bevakat olika stadsdelar i Malmö de senaste åren.

På torsdagen utsattes Sydnytts reporterteam för hot i Kroksbäck när man skulle rapportera om onsdagens skjutningar då en man i 20-årsåldern skottskadades svårt.

Det socialdemokratiska kommunalrådet Andreas Schönström anser att det är ett demokratiskt problem att media inte kan bevaka vissa områden i Malmö utan att riskera att bli utsatta för hot och trakasserier.

– Absolut är det ett demokratiskt problem, och det är klart att ni har rätt att röra er fritt i den här staden, precis som jag eller någon annan, säger Andreas Schönström.

Andreas Schönström tror att det är vanligt att representanter för media bemöts på det sätt vilket Sydnytt bemöttes under torsdagen – det vill säga med hot.

– Det är chockerande när det händer och det är inte okej att man beter sig såhär mot journalister eller någon annan Malmöbo, säger han.

Kommer ta lång tid att förändra

Socialdemokraterna i Malmö äntrar den kommande mandatperioden med visionen att Malmö ska bli en socialt hållbar stad. Andreas Schönström tror att de problem som finns i några av Malmös stadsdelar kommer att ta lång tid att komma till rätta med och att det handlar om samverkan mellan många instanser.

– Jag tror att det finns massvis av saker vi kan göra och att det egentligen inte handlar om att uppfinna nytt, utan att vi ser till vi får med oss så många som möjligt. Kommunen, föreningslivet och näringslivet måste ordna detta tillsammans, hand i hand.

Kan Malmöborna känna sig trygga?

– Ja, och allla trygghetsundersökningar visar att Malmöborna känner sig väldigt trygga i sin stad, över 70 procent gör det.

Är det tillräckligt?

– Nej, det är inte tillräckligt, men jag menar att väldigt många har skäl att känna sig trygga för vi har en väldigt trygg stad. Och även ute på Kroksbäck har vi ett relativt tryggt bostadsområde. Sen är det klart att vi kan göra oändligt mycket mer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.