Patienter med prostata får inte den hjälp de behöver. Foto: SVT

Prostatapatienter diskrimineras

Uppdaterad
Publicerad

Män mellan 70 och 80 år med prostatacancer får ofta inte den behandling de skulle behöva. Det visar ny forskning från Lunds universitet.

Studien som presenterats på ett europeiskt urologimöte i Madrid bygger på uppgifter från 19 000 män med prostatacancer av högrisktyp som behandlats i Sverige. Slutsatserna är att män mellan 70 och 80 år inte får behandling i samma utsträckning som andra cancersjuka, trots lång förväntad kvarvarande livslängd.

Dessutom varierar andelen behandlade stort mellan olika landsting.

Ola Bratt, docent i urologi och ledare för studien, menar att det ofta rör sig om underskattning av de äldres förväntade livslängd. Om fler skulle få behandling skulle år gå att vinna.

-För många skulle man kunna förlänga livet med botande behandling, säger han.

Vill centralisera vården

Enligt nationella riktlinjer ska prostatacancer behandlas med antingen operation, strålbehandling eller i vissa fall hormonbehandling. Behandlingen kan i många fall bromsa cancern tills personen dör av andra orsaker.

En annan upptäckt i studien var stora regionala skillnader. Att centralisera cancervården kan vara ett sätt att göra den mer rättvis menar Ola Bratt.

-Behandlingen av prostatacancer är i dag väldigt utspridd på olika sjukhus och privatkliniker. Det tror jag är en viktig orsak.

Fakta: Drabbar framför allt äldre

Prostatacancer är en tumör i prostatakörteln och är den vanligaste cancerformen bland män. Ett vanligt första symtom är att man kan få besvär när man ska kissa.

Varje år diagnosticeras omkring 9 000 fall och framför allt är det äldre män som drabbas. Sjukdomen är ovanlig före 50 års ålder. Ärftlighet kan vara en orsak till att man får prostatacancer.

Med behandling kan man bli helt frisk från tumören. Man kan också bromsa sjukdomsförloppet så pass att det går att leva med cancern i många år.

Källa: Vårdguiden

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.