Prostitutionen har flyttat till nätet

Uppdaterad
Publicerad

Allt fler prostituerade söker sig till Mika Malmö, en mottagning som ger råd och stöd till prostituerade. Samtidigt har antalet sexannonser exploderat de senaste åren.

Trots det finns det inget som tyder på att prostitutionen skulle ha ökat.

På sex år har antalet kvinnor som säljer sex och som har sökt råd eller stöd hos Mika Malmö ökat med runt 65 procent.

– Men det är svårt att veta om det rör sig om en generell ökning av prostitutionen, säger Lisa Green som är länssamordnare på Mika Malmö.

I takt med den lavinartade ökningen av nätannonser, från några hundra för åtta år sedan till nästan 7000 i dag, har gatuprostitutionen minskat kraftigt. I dag är den  bara hälften så stor som för 20 år sedan. Det visar rapport som länsstyrelsen i Stockholm presenterade på fredagen på uppdrag av den förra regeringen.

Runt 6,6 procent av sexannonserna på nätet rör sexförsäljning i Skåne och Mika Malmö arbetar aktivt med att söka upp kvinnorna som säljer sig på det sättet.

– Vi har flera hundra annonsörer som annonserar att de säljer sexuella tjänster i Malmö och vi har sett en klar ökning av personer från andra länder, berättar Lisa Green.

Av de gatuprostituerade i Malmö kommer var fjärde från ett annat land än Sverige, främst från Östeuropa. Majoriteten av kvinnorna som säljer sex på gatan är narkomaner och Mika Malmö vittnar om en prostitutionsmarknad som har blivit allt mer uppdelad.

– Genomsnittsåldern är betydligt mycket högre på gatan än vad den är på nätet. De senaste åren har vi kommit i kontakt med många som är väldigt unga. Genomsnittsåldern på nätet brukar ligga på 20-25 år, medan den här uppemot 40 år på gatan, säger Lisa Green.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.