Findus planerar ett gigantiskt växthus på fälten en bit från fabriken. Foto: SVT

Protester mot jätteväxthus

Uppdaterad
Publicerad

Findus vill bygga ett jätteväxthus i Bjuv. Men grannarna protesterar mot att en del av marken ligger nära både bebyggelse och värdefull natur.

På en åker, alldeles framför Findus nuvarande anläggning i Bjuv, vill företaget bygga växthuset som byggs i tre etapper om fem hektar vardera. Det ska vara utrustat med allra modernaste miljöteknik och ta vara på spillvatten och koldioxid från både Findus och andra industrier i trakten. Fullt utbyggt ska det generera 150 nya jobb.

Men Findus ansöker samtidigt att ändra detaljplanen för åkern intill för att ha den i reserv. Den ligger intill bebyggelse,  bland annat de berömda Findushusen som numera är privatägda. Där är motståndet stort.

– Det handlar om tio meter höga växthus. Den sammanlagda ytan motsvarar sju Väla Centrum. Det ska vi ha framför dörren, säger Karl- Arne Liderot, en av grannarna.

Inte klart om marken är användbar

– Det fält vi har som förstahandsalternativ är fullt med gruvgångar och ledningar. Inte förrän vi har gjort geologiska undersökningar och vet hur det ser ut kan vi fastställa om marken går att använda. Om det inte skulle gå vill vi ha det andra fältet som ett alternativ, säger Henrik Nybergs avsvarig för affärsutveckling på Findus.

Marken är enligt kommunens detaljplan reserverad för bostäder och rekreation. Det krävs alltså en detaljplaneändring. På torsdag håller kommunen ett samrådsmöte dit alla är välkomna. Grannarna pekar inte bara på sina egna intressen utan också på naturvärdena.

Klassad som riksintresse

– Nedanför ligger Vege å och där finns ett rikt djurliv, som kommer att påverkas. Naturvårdsverket har klassat det som riksintresse, säger Peter Gyllenberg, som äger ett av Findushusen.

– Man ska tänka på att vårt projekt med Sveriges mest klimatsmarta växthus är ett projekt som är väldigt positivt för miljön. Vi minskar importen av grönsaker och vi minskar koldioxidutsläppen. Det måste man jämföra med andra miljöintressen, säger Henrik Nyberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.