Polisens Rakel la av när det behövdes som bäst

Uppdaterad
Publicerad

När det var som stökigast i samband med fotbollsmatchen mellan HIF och Djurgården slutade polisens radiosystem att fungera. När det behövdes som bäst kunde poliserna inte nå varandra.

Allsvenskan fick en tragisk start när en Djurgårdensupporter dog efter en misshandel precis innan matchstart mellan Djurgården och Helsingborgs IF för tre veckor sedan.

Men det var stökigt även före och efter händelsen. När nyheten om dödsmisshandeln spred sig stormade supportrar fotbollsplanen och utanför Olympia var det minst lika stökigt.

Mitt i den röran slutade polisens radiosystem att fungera under några minuter.

– Kollegor försöker sända med sina radioapparater och kommer inte ut på nätet, så det kommer alltså inte i kontakt med andra kollegor. Och det är chefer som försöker ge order som inte går ut, säger Fredrik Brokopp, huvudskyddsombud vid polisfacket i Helsingborg.

Så polisens agerande blev annorlunda än det annars skulle ha varit?

– Ja, det tycker jag att man kan säga, svara Fredrik Brokopp.

Åtta tillbudsanmälningar från matchdagen

Teknikproblemet är nu anmält som ett tillbud. En annan händelse, som också den har anmälts som tillbud, är att bromsarna slutade fungera på en polisbuss som kom körandes i 100 km/h. 

Förutom dessa två händelser finns det även sex andra tillbudsanmälningar som gäller poliser som fått föremål kastade efter sig.

– Områdesledningen ser positivt på att de här anmälningarna har gjorts, för att det innebär att man kan förebygga och förhindra att sådana här incidenter inträffar i framtiden, säger Helsingborgspolisens informatör Richard Glantz.

Haft problem tidigare

Det är inte första gången polisen i Skåne har problem med Rakel. Förra sommaren misshandlades en polis i Malmö av en aggressiv person medan kollegan misslyckades med att tillkalla hjälp med sin handenhet, eftersom radiosystemet Rakel slogs ut.

– I värsta fall är det enskilda kollegor som råkar illa ut då de inte kan komma i kontakt med andra. Rakel är vårt sätt att larma, säger Fredrik Brokopp.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.