Foto: Helene Bengtsson

Rånare gripna efter skottlossning

Uppdaterad
Publicerad

Polisen öppnade eld under jakten på en bil efter ett rånförsök i Helsingborg på tisdagsmorgonen. Bilen stoppades efter att ha kört flera mil på fälgarna och två misstänkta rånare greps.

Vid tretiden i natt väcktes en familj i ett hus i Kropp av ljud från undervåningen. Vid ytterdörren möttes man av en man som man uppfattar vara beväpnad.

Polisen larmas och väl på plats börjar man att följa efter det fordon som de två misstänkta rånarna flyr i.

Jakten fortsätter på E6 där den efterföljande patrullen upfattar att en av rånarna har ett automatvapen eller ett handeldvapen. Polisen väljer då att skjuta mot fordonet.

– Minst ett skott avlossades, konstaterar Richard Glantz vid polisen i Helsingborg.

Under jakten blir polisens ledningscentral i Malmö uppringd av den ena rånaren som uppger att han inte kommer stanna och kommer fortsätta in i Halland.

I höjd med Halmstad lägger Hallandspolisen ut en spikmatta. Men rånarna kör över spikmattan och fortsätter med punktering norrut. I tre mil körde flyktbilen på fälgarna.

E6:an var delvis avspärrad under biljakten.

– Vi har inga uppgifter om att andtra trafikanter skulle ha utsatts för fara, säger Richard Glantz.

Först i  närheten av Varberg får polisen stopp på bilen. Två personer greps, en 33-årig man och en 24-årig kvinna. Båda fördes till polishuset i Helsingborg.

Mannen, som sedan tidigare är känd av polisen för inblandning i våldsbrott, hade en sårskada på armen.

– Vi trodde först att det var en skottskada men det har senare visat sig att den uppkommit på annat sätt, säger Richard Glantz.

Polisen har hittat vapen i flyktbilen men vill inte gå in på av vilken typ.

Åklagare i fallet kommer att utses under eftermiddagen. Även riksenheten för polismål är inkopplad för att utreda polisens skottlossning.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.