Rätten att partner välja inte självklar

Publicerad

Rätten att själv välja vem man ska få gifta sig med, är inte självklar för många unga i Sverige. Därför satsar nu Rädda barnen på en kampanj som ska upplysa ungdomar om vilka rättigheter de har.

– Vi vet att 70 000 ungdomar i Sverige är oroliga för att inte få gifta sig med vem man vill. Vi möter ofta attityden ”ja, kärleken är fri enligt lagen, men inte i verkligheten”, säger Lisa Ekström, projektledare på Rädda Barnen.

Kärleken är fri kallar Rädda Barnen kampanjen som under våren turnerar runt på Malmös skolor. Elever och lärare får möjlighet att närma sig de svåra ämnena, och det är långt ifrån självklart för alla att man själv bestämmer över sitt liv.

”Får välja själv”

– Jag får välja partner själv, men det har varit svårt. Jag är rom och enligt traditionen väljer dina föräldrar din partner. Men jag är tacksam för att jag själv får välja. Jag älskar min mamma!, säger Jazmina Unguru.

Enligt en statlig utredning från 2009 är var femte ung tjej och var sjunde ung kille i Rosengård orolig för att inte få välja partner själv. Vi möter Yaghub Jhorori som kom till Sverige som ensamkommande flyktingbarn för tre år sedan.

– Jag är ensam här så jag kan bestämma ganska mycket själv. Men jag tror inte jag får gifta mig med vem jag vill. Det är viktigt för min familj vem tjejen är och vilka egenskaper hon har, berättar han.

– Syftet med projektet är att informera barn om deras barns rättigheter och vem de kan vända sig till om de har problem, säger Rodolfo Zúniga, projektledare på Rädda Barnen.

Från olika kulturer

Eleverna på Värnhemskolan i Malmö diskuterar pojk- och flickvänner, relationer, föräldrar och giftemål.

– Det är mycket angeläget, särskilt på vår skola, eftersom vi har så många ungdomar från olika kulturer och det här är viktigt att prata om. Jag tror att projektet kan ge mod och kraft att stå emot förtryck av olika slag, säger Anna Windeleff, förstalärare i genus och normkritik på Värnhemsskolan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.