Foto: TT

Sköt sin pappa – döms till vård

Uppdaterad
Publicerad

Han sköt sin far på julafton. Idag dömdes han till till rättspsykiatrisk vård för vållande till annans död.

Åklagare Maja Källén ansåg att skottet mot pappan var ett uppsåtligt mord, men lämnade öppet för tingsrätten att bedöma om det i stället var fråga om vållande till annans död, vilket också blev rättens slutsats.

Den 26-årige mannen döms till rättpsykiatrisk vård för vållande till annans död. Lunds tingsrätt finner inga bevis för att sonen hade planerat att döda sin far.

Sonen har genomgått psykisk undersökning som visar att han hade en allvarlig psykisk störning vid tiden för händelsen.

Rätten bedömer också att mannens psykiska störning gör det finns risk för återfall i brottslighet. Därför krävs en särskild utskrivningsprövning för att han ska kunna skrivas ut.

Försvarsadvokaten nöjd

Mannens försvarsadvokat Leif Silbersky anser att domen i flera avseenden är en framgång.

– Han blev frikänd från misstanken att avsiktligt ha tagit livet av sin far, säger han till TT.

Även åtalspunkten framkallande av fara för annan, det vill säga fara för modern, har rätten ogillat.

– Vi har med andra ord positiva bitar i domen, de negativa får vi fundera på. Mannen uppger att händelsen helt och hållet var en olyckshändelse, och att han borde frias helt. Det är detta jag menar att vi ska fundera på för att se om vi ska gå vidare och överklaga.

Dog på julafton

Det var på julaftons kväll som 26-åringens föräldrar åkte från Blekinge till Lund för att leta efter sin son eftersom att han inte hade kommit till julfirandet hos föräldrarna som avtalat och inte varit nåbar.

Sonen medger i förhör att han hade ett gevär när föräldrarna knackade på. Han säger sig inte minnas alla omständigheter, men berättar att ett bråk uppstod med fadern om geväret. Däremot har han hela tiden nekat till brott och menat att det var en olyckshändelse att skottet brann av.

26-åringen hade genomgått jägarutbildning och hade ett därför vapen i ett vapenskåp hemma.

Sonen döms också för försök till misshandel och ofredande för en tidigare händelse då han på sin arbetsplats vid Lunds universitet kastade en bok mot en kollega.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.