300 deltog i kippavandring

Uppdaterad
Publicerad

I ett soligt och varmt Malmö genomfördes den andra kippavandringen på lördagen. I vandringen, där deltagarna är iförda den judiska huvudbonaden kippa, deltog bland andra kommunalrådet Ilmar Reepalu (S) och integrationsminister Erik Ullenhag (FP).

Tåget avgick från synagogan och slutade på Möllevångstorget. Den här gången deltog även Malmös kommunalråd Ilmar Reepalu (S) som tidigare kritiserats för sina uttalanden om antisemitismen i Malmö.

Integrationsminister Erik Ullenhag (FP) var huvudtalare och uppehöll sig vid den senaste attacken mot judiska församlingen och konstaterade att det självklart inte får gå till på detta sätt.

Satsning på skolan

Erik Ullenhag berättade också om ett bidrag på en halv miljon kronor som regeringen beviljat Svenska kommittén mot antisemitism (SKMA). Pengarna ska användas till en utbildningssatsning med fokus på antisemitism och islamofobi riktad till lärare och annan skolpersonal i Malmö.

– Vi måste använda skolan som ett verktyg och ett vaccin för att nya generationer ska vaccineras mot främlingsfientligheten, säger Erik Ullenhag (FP), integrationsminister.

Vill visa att Malmö är en tolerant stad

– Jag tror man ska vara uppriktig och säga att Malmö har ett problem med antisemitism och vi har också ett rykte i världen om att inte vara en välkomnande stad. Det här är ett sätt för oss i Malmö att visa att vi visst är en tolerant stad med en stor variation och att vi från majoritetsamhället någonstans måste försvara de här extremt viktiga värdena, säger Sofia Nerbrand som har arrangerat kippavandringen.

Antalet hatbrott mot judar är högre i Malmö än i Göteborg och Stockholm. Många säger sig vara rädda för att säga ifrån när människor i närheten pratar fördomsfullt om judar.

En tidigare kippavandring genomfördes i augusti.

Fakta: Kippan

* Kippa är en huvudbonad som judar bär i synagogan och vid andra religiösa tillfällen som ett tecken på aktning.

* Ortodoxa judar bär alltid kippa eftersom det står i Talmud att ingen bör gå ens fyra steg utan att täcka huvudet.

* Ibland kan kippans utseende ge vägledning när det gäller bärarens politiska hemvist. Så är det dock oftast inte i Sverige.

Källa: A guide to Jewish headcoverings av Wendy Elliman (TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.