Regionen river upp betalningsreglerna

Uppdaterad
Publicerad

Region Skåne reagerade omedelbart på Sydnytts beskrivning av hur sjukvården hanterar sjukhusräkningarna. Regiondirektören tillsatte i dag en översyn av regelsystemet.

Barbros faktura på nästan 3000 kronor blev henne övermäktig att betala i en och samma omgång. Hon förhörde sig om möjligheten att delbetala med 1000 kronor i månaden, men fick kalla handen av Region Skåne.

I ett beslut från Regionstyrelsen från 2012 ska räkningar av den här typen betalas i klump.

Från socialdemokratiskt håll säger regionrådet Henrik Fritzon (S) att systemet måste göras om.

– Jag reagerade naturligtvis med stor bestörtning. Det är helt orimligt att Region Skåne ska försätta personer i den här situationen.

Hans parti har redan motionerat i frågan, i syfte att möjliggöra delbetalning när räkningen överstiger ett visst belopp.

– Det här kan slå väldigt fel när det handlar om sjuka människor utan möjlighet att betala, säger Henrik Fritzon.

Och även den styrande femklövern verkar i dag tycka att det beslut som fattades så sent som 2012 är fel.

– Det är bedrövligt, kan man säga. För Barbros del är det naturligtvis olyckligt, säger Anders Åkesson (MP), regionråd.

Han hänvisar dock till möjligheten att gå via förvaltningsledningen, och därigenom få möjlighet till anstånd. Men någon information om den möjligheten fick inte Barbro.

– Det visar ju på problem i vår organisation, säger Anders Åkesson.

Han medger också att vägen via förvaltningsledningen är lång och byråkratisk, och att avbetalning borde kunna godkännas betydligt enklare.

– Därför har regiondirektören i dag fattat beslut om en översyn, där vi ska titta på hur det här kan förändras, säger han.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.