Regionråd portad från sjukhuset

Uppdaterad
Publicerad

Regionrådet Rikard Larsson (S) ville besöka SUS i Malmö. Men han var inte välkommen.

Besöket nekades av enhetschefen med hänvisning till att de blivit tillsagda att inte ta emot eller prata med politiker och att besök i så fall måste bokas in via sjukhusledningen.

– Det är inte acceptabelt att de anställda inte får bestämma själva vem de vill prata med, säger Rickard Larsson. Tystandskulturen som nu odlas i Region Skåne kan tillsammans med de hårda kraven på nedskärningar få mycket allvarliga följder om de anställda inte vågar berätta om missförhållanden.

Rickard Larsson vill inte offentliggöra vilken avdelning som det handlar om. Han vill inte hänga ut den enskilde enhetschefen utan tycker att frågan är större än så.

– Det här är någonting nytt, säger Rickard Larsson. Jag har alltid upplevt det som att jag kan komma och gå på sjukhusen precis som jag vill. Det kan inte vara sekretessen som är problemet, jag omfattas av som sekretessregler som de anställda.

Rickard Larsson understryker att det handlar om offentlig verksamhet där kraven på öppenhet måste vara särskilt höga.

– Men jag är övertygad om att detta inte skulle kunna ha hänt inom det privata näringslivet. Jag sitter faktiskt i styrelsen för verksamheten. Hur ska jag kunna sköta mitt uppdrag om jag inte är välkommen att komma in och prata med personalen.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.