Musikinstrument räddas undan vattnet på en översvämmad Perstorpsskola.

Regnet stängde badet i Perstorp

Uppdaterad
Publicerad

Skadorna efter söndagskvällens rejäla skyfall i Perstorp är många. På måndagen har kommunen haft fullt upp med att sanera på flera håll.

Badgäster fick på måndagen vända hem från Ugglebadet i Perstorp. Bassängerna var fyllda med smuts efter gårkvällens regn och badet höll därför stängt.

– I och med att pumparna stannade så blir det dålig rening och det står stilla. Sedan ligger ju badet i en backe, skyfallet drog med jord och grus ned i bassängen och vi vet inte bakteriehalten, säger Lars Ottosson, drifttekniker på Perstorps kommun.

100 milimeter regn

På bara en timme föll 100 millimeter kraftigt regn. Det blev översvämningar och bilar och hus hamnade under vatten.

– Det bröt upp asfalt på vägarna, folk fick vatten i sina hus, skolorna blev fyllda med vatten, berättar Lars Ottosson.

På Reningsverket kom det så mycket smutsigt vatten att reningsgallrena täpptes igen.

Lars Ottosson var en av de första på plats där igår kväll. Han fastnade i ett aluminumlock, hans axel gick ur led och när han föll hamnade han bland flytande döda råttor.

Hushåll drabbades

Runt 25 hushåll blev också drabbade och på en och samma gata svämmade det över i källarutrymmena i flera hus.

– Det var sådana stora mängder så det var inte klokt. Just att det var avloppsvatten som kom upp var det som var äckligast. Det  var inte kul att vada runt i det i åtta timmar. Alla golv, väggar och minnessaker blev förstörda. Marléne Persson, Perstorpsbo.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.