Kommunalrådet: ”Regnet var extremt”

Uppdaterad
Publicerad

Milan Obradovic (S), kommunalråd med ansvar för boende och infrastruktur i Malmö var i Sydnytt måndagkväll och kommenterade sitt ansvar efter skyfallet i augusti.

Vilket ansvar har kommunen?

-Kommunen har ett stort ansvar. Vi har ansvar för att va-anläggningar och avloppsrör fungerar. Och det gör de i Malmö. Men regnet var extremt. Normalt när man kallar regn extremregn så kommer det 50 mm på ett dygn. Nu kom det 100 mm på mindre än sex timmar. De enorma mängderna gjorde att vi kunde inte ta hand om vattnet, säger Milan Obradovic (S), kommunalråd.

Du drabbades själv av vattnet, hur då?

-Brunnen utanför mitt hus blev helt översvämmad och det blev stopp. Så det rann in i garaget. Jag fick ut en länspump och började pumpa ut.

Har ni sett till att avrinningen fungerar på Anna-Lenas gata?

-Malmö är den kommun där det fungerar bäst. Vi jobbar mycket med öppen dagvattenhantering. Augustenborg får ju bland annat besök från hela världen. Vi har även jobbat så i Tygelsjö och Bunkeflo, och även Västra hamnen. Där är inte de här översvämningarna. Men det tar tid och tidigare var man inte beredd på de här regnmängderna. Men vi jobbar aktivt för att ta hand om detta, säger Milan Obradovic (S), kommunalråd.

Har villaägarna själva något ansvar?

-Många villaägare stensätter ytor och tar bort träd. Man tänker inte på att när regnen kommer så försvinner inte vattnet utan det försvinner ut i avloppet. Ett träd kan ta upp 300 liter vatten.

Försäkringsbolagen menar att man asfalterat för mycket i Malmö. Vad säger du om det?

-Nej, det tycker jag inte. Malmö jobbar aktivt med att öka sina grönytor. I Lindängen t.ex. ska vi bygga fyra fastigheter på en parkering. Där ökar vi grönytorna mellan husen.

Villaägarna oroar sig för värdet på sina hus. Vad kan kommunen göra för dem?

-I de områden som drabbats tidigare jobbar vi med dupliceringssystem. Där ska vi jobba aktivt vidare. Problemet är att det tar tid när vi gör sådana här åtgärder, säger Milan Obradovic (S), kommunalråd i Malmö med ansvar för boende och infrastruktur.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.