Svensk gurka står sig väl mot alla nytillkomna mer exotiska grönsaker. Produktionen förra året innebar nytt rekord och nådde 38 500 ton. Nästan tre fjärdedelar skördades i växthus, resten på friland.
Det framgår av Jordbruksverkets rapport om odling av trädgårdsväxter 2013.
Även skörden av purjolök ökade, till 3 900 från 2 800 ton ett år tidigare. Tomatproduktionen ökade för andra året i rad efter en lång följd av år med minskande skördar. I fjol uppgick tomatskörden till 10 600 ton. Äppelskörden ökade med 4 000 till 27 400 ton.
Som kontrast minskade produktionen av kruksallat, isbergssallad och kryddväxter med 16, 22 respektive 30 procent jämfört med året innan.
Sett i ett längre perspektiv har produktionen av lök, äpple och purjolök ökat med 64, 33 respektive 20 procent jämfört med genomsnittet för perioden 2003-2007.