Rekordbrist på sjuksköterskor

Uppdaterad
Publicerad

Bristen på sjuksköterskor i Region Skåne är större än någonsin. Samtidigt ökar andelen sköterskor som hyrs ut från bemanningsföretag,

där de kan tjäna över tiotusen mer i månaden.

Bemanningsrapporterna på Skånes universitetssjukhus har varit alarmerande den senaste tiden. Sköterskebristen i Skåne blir allt värre, och nu är patientsäkerheten i fara, menar Vårdförbundet.

– Så här illa har det aldrig varit. Vi är inne på skelettet och tuggar, både när det gäller bemanning och vårdplatser, säger Mats Runsten, ordförande för Vårdförbundet Skåne.

50 procent hyrsköterskor

När läkarbristen tidigare varit stor, har landstingen löst problemet genom bemanningsföretag. Det här gäller nu även sjuksköterskorna där allt fler hyrs in.

– På Sus i Lund finns det avdelningar med mer än 50 procent hyrsköterskor. Det är anmärkningsvärt.

Enligt Mats Runsten drabbas kontinuiteten på avdelningen om man har en hög andel tillfälligt bemanningsanställda. Även verksamhetsutvecklingen kan få stå tillbaka.

13.000 mer i lön

I Region Skåne är ingångslönen för en nyutexaminerad sjuksköterska 22.000 kronor i månaden medan man på ett bemanningsföretag har en genomsnittlig grundlön på 35.000 kronor – allså 13.000 kronor mer än regionen.

Nu måste Region Skåne göra något, säger Mats Runsten.

– För det första måste Region Skåne anpassa sig efter marknadskrafterna och erbjuda lika goda villkor som andra. Sedan måste de centrala arbetstidsavtalen bli bättre. Det krävs också en realistisk lönepolitik för våra medlemmar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.