Rekorddyrt att bo i Köpenhamn igen

Publicerad

Bostadspriserna i Köpenhamn är på väg mot nya rekordnivåer. En allt mer stabil ekonomi gör att en del danska experter nu varnar för en nya bostadsbubbla.

Låga räntor gör det billigare att ta större lån och möjligheterna att betala mer för en bostad ökar. I vissa områden i Köpenhamn har bostadspriserna ökat med tio procent. Enligt danska experter är det en bit kvar till en bostadsbubbla, men att utvecklingen går i den riktningen.

Anders Olshov, chef på Öresundsinstitutet, säger att en bostadsbubbla i Köpenhamn kommer att påverka Malmöregionen.

– Priserna här har länge varit stabila, men om bostadspriserna ökar kraftigt så finns det en risk att vi får en bostadsbubbla även i Malmö.

Han tror att de stigande priserna i Köpenhamn i första hand leder till att svenskar som bor i Danmark flyttar hem, men att det på sikt kan leda till att allt fler danskar börjar leta efter bostad i Malmö. Något som kommer att driva upp priserna.

– Om det blir så att danskarna börjar flytta till Malmö så leder det sannolikt till att priserna stiger. Då är det förstagångsköparna, de som inte redan befinner sig på marknaden, som blir förlorarna, säger Anders Olshov.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.