Rekordvinst lyfte Trelleborg

Uppdaterad
Publicerad

Trots ett rejält försäljningstapp i Europa steg vinsten till en ny rekordnivå under andra kvartalet.

Beskedet från gummikoncernen Trelleborg gladde aktieplacerarna.

Omsättningen för bolaget, som bland annat tillverkar slangar, tätningar och däck, ökade kraftigt i både Nordamerika, Sydamerika och Asien.

Men i Europa sjönk intäkterna med 9 procent, när effekter av förändrade valutakurser och köp och försäljningar av verksamheter räknas bort.

Det förklarar Trelleborg med en svagare marknad för däck till lantbruksmaskiner, förskjutningar i leveranser och bolagets ompositionering mot ”mer värdeskapande nischer” inom vissa produktsegment.

Aktiekursen steg rejält

Det europeiska tappet hindrade inte Trelleborgs rörelseresultat, rensat för så kallade jämförelsestörande poster, från att stiga till en ny rekordnivå. Detta resultat blev också lite bättre än vad analytiker överlag hade räknat med, och Trelleborgs aktiekurs steg rejält under den inledande handeln på Stockholmsbörsen.

När det gäller innevarande kvartal är Trelleborgs vd Peter Nilsson försiktig: Han har ännu inte sett några tecken på en generellt förbättrad marknad och räknar med en efterfrågan i nivå med andra kvartalet.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.