Risk för olyckor vid rättspsykiatrin i Malmö

Uppdaterad
Publicerad

Personalens säkerhet hotas på rättspsykiatrin i Malmö. Det uppger ett skyddsombud som nu slår larm till Region Skåne.

I en anmälan enligt arbetsmiljölagen uppges problematiken bero på att akuta patienter slussas från den allmänna psykiatrin till rättspsykiatrin på grund av platsbrist. Skyddsombudet begär nu att arbetsgivaren Region Skåne ska komma med en handlingsplan.

– Konsekvenserna blir att man utsätter personalen för ökad risk för olycksfall och ohälsa. Det är själva grunden till anmälan, säger Paul Malmquist, skyddsombud.

”Inte bemannade”

Patienterna kan ibland vara utåtagerande och våldsamma, trots att det finns en överenskommelse mellan verksamheterna om att man bara ska skicka lugna patienter.

– Det handlar ju om att vi inte är bemannade för den här typen av patienter, säger Paul Malmquist.

– Frågan har varit uppe för diskussion ett antal gånger. Jag tycker att det avtal som finns är i grunden bra. Problemet är att det inte följs, säger Paul Malmquist.

Åtgärd: internutredning

Från ledningens sida medger man idag inga fel. 

– Vi har haft ett hårt tryck när det gäller våra vårdplatser hela det här året. Det är en fråga vi ständigt jobbar med, säger Katarina Viebke, divisionschef.

Har ni brustit i säkerheten?

– Vi får titta på det. Både verksamhetsområdet Malmö och rättspsykiatrin har redan påbörjat en internutredning. Där får vi se om vi har brustit.

Paul Malmquist hoppas ändå på att hans anmälan ska leda till en förändring.

– Så länge det inte händer någon allvarlig incident så är man inte benägen att göra något drastiskt. Jag hoppas att min anmälan räcker och att det inte ska behöva gå så långt som en allvarlig arbetsskada. 

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.