– Det är lika illa ställt som det var för några år sedan, det har inte skett några större förbättringar för ålen, trots de små åtgärder som gjorts. Vi har fortfarande bara 1-2 procent kvar av det totala ålbeståndet i Europa, berättar Inger Näslund, fiskexpert på Världsnaturfonden.
Ålen är rödlistad – trots det behöver man inte leta länge för att hitta en restaurang eller ett gästis som har ål på menyn.
– Vi har tagit reda på och hittat alternativ, och då jobbar vi med ett företag som säljer certifierad ål och då tycker vi att vi på ett ansvarsfullt sätt kan bidra till att ålen återplanteras i Sverige samtidigt som vi kan erbjuda våra gäster ål, säger Denny Björklund, köksmästare på Casino Cosmopol i Malmö.
Men Casino Cosmopol är långt ifrån ensamt om att servera ål i Skåne och Blekinge. När SVT tidigare idag ringde runt till 22 slumpvis valda julbord svarade 9 krögare att de kunde erbjuda ål – och av de som valt att ta bort ålen, med hänsyn till rödlistningen, var det många som påpekade att de skulle vilja servera ål eftersom det hör till.
– Jag tycker att ålen är ett viktigt inslag på det skånska julbordet, säger Denny Björklund.
– Det är ju fascinerande att det fortfarande finns kvar efter all diskussion och debatt, eftersom det är klassat som en utrotningshotad art och att vi då fortfarande festar på den till julbordet, det tycker jag är helknasigt, säger Inger Näslund.
Flera krögare uppger också att de hellre skulle se ett konkret förbud än en rödlistning, eftersom den inte är bindande att följa. Men i brist på ett sådant förbud hoppas Världsnaturfonden att ännu fler ska följa rekommendationerna och sluta servera ål, så att fler ålar – vilda eller utsläppta – kan få göra sin naturliga vandring till Sargassohavet och där fortplanta sig.
– Det vore fantastiskt bra om människor kunde tänka om och spara ålen för framtiden och äta den om ett antal år istället, avslutar Inger Näslund.