Rösträtt för barn i förskolan

Uppdaterad
Publicerad

På Baraskolan har barnen redan i förskolan rösträtt. De är med i ett projekt som drivs av Malmö högskola och som arbetar med barnens rätt till musik på barns villkor.

Barnen får redan tidigt lära sig att de har möjlighet att påverka, t ex vilka sånger som de ska sjunga med förskolekören.

– Jag tror det kommer att ha betydelse för barnen framöver att vi lyssnar på dem redan när de är små, säger Gertrud Nilsson, barnskötare och ansvarig för projektet Rösträtt i Bara.

Projektet startade för tre år sedan och har nått över 5 000 barn och 1 000 vuxna på ett 50-tal skolor runt om i Skåne. Meningen är att det ska spridas till andra delar av landet och bland pionjärerna i Bara är tongångarna positiva.

– Vi gör övningar med barn redan i ettårsåldern. De tittar på de äldre barnen och även om de inte har talet kan de göra ljud, säger Gertrud Nilsson.

Det står i Barnrättskonventionen att barn har rätt att uttrycka sin röst och att barn har rätt till kultur och musik. Det finns forskningsrön som visar att barn utvecklas positivt genom sång och musik.

Det är inte bara deras tal som utvecklas. De lär sig också lyssna och att våga när de får möjlighet att göra sin röst hörd, t ex genom körsång.

Elinor Fryklund är sångpedagog och betonar att det är viktigt att lägga sig på en nivå som passar barnen. Deras stämband är korta och de flesta kan inte sjunga under ettstrukna C (tonen vid nyckelhålet på pianot). Barnen väljer nästa alltid ljusare röstlägen än vuxna.

– Jag tycker man ska försöka anpassa sitt pianospel och sin sång till barnen. Då tycker de det är roligare att sjunga. Dessutom sparar det deras röster så de inte får sång- och röstproblem, säger Elinor Fryklund.

I mitten på maj (15-17 maj) ska Malmö högskola arrangera en nordisk konferens och barnmusikfestival som heter ”Rösträtt §12/31”, som anknyter till Barnrättskonventionens paragrafer, i samarbete med Nordisk kulturfond och Malmö stad.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.