Röstsedlar blev kladdpapper

Publicerad

Det var valsedlar som användes som kladdlappar som sedan åkte med till länsstyrelsen. Så beskriver Valprövningsnämnden bakgrunden till omvalet i Båstad.

– I vallokalen på valkvällen så räknade röstmottagarna personröster i kommunvalet, inget de är ålagda men som de ändå gjorde den här kvällen. Det ledde till att de inte genast lämnade över valmaterialet till valnämnden, säger Cecilia Persson på Valprövningsnämnden i Stockholm.

När de räknade personrösterna gick de utanför lokalen och tog en bunt vita valsedlar för Sverigedemokraterna för att skriva på baksidan av dem och använda dem som kladdpapper.

– De tog med sig de vita valsedlarna in i vallokalen, och sedan när de skulle lägga valsedlar i omslagen så har någon fått med kladdlapparna, säger Cecilia Persson på Valprövningsnämnden i Stockholm.

74 röster på SD rapporterade man in från Båstad, men på Länsstyrelsen fann man 102 röster på SD.

– Då har ju 27 röster aldrig varit i en valurna, så ett fel har begåtts. Ett fel som inte kan avhjälpas på annat sätt än med ett omval, säger Cecilia Persson på Valprövningsnämnden i Stockholm.

Nu börjar hela processen om igen.

– Ett omval går till på precis samma sätt som ett ordinarie kommunalval går till. Hela maskineriet dras igång igen med att trycka valsedlar och hitta vallokaler. Valdagen är ännu inte bestämd, säger Cecilia Persson till Sydnytt.

Händelsen är ovanlig men inte unik.

– Det är väldigt ovanligt med omval men det förekom faktiskt i förra valet både i Örebro och i Västra Götalands landsting, säger Cecilia Persson till Sydnytt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.