Foto: TT

Rysk bojkott skapar miljardförlust för danska grisbönder

Uppdaterad
Publicerad

Rysslands bojkott av livsmedel från EU ger förluster på närmare fyra miljarder för den danska grisnäringen. En fördubbling jämfört med tidigare beräkningar, skriver Jyllandsposten.

Efter att Ryssland införde importstopp av livsmedel från EU har priset på fläskkött rasat. Något som skapar problem för de danska grisbönderna.

Därför vill nu bönderna ha hjälp med att att lagra svinkött eller stänga grisgårdar. En åtgärd som man hoppas ska kunna minska utbudet av fläskkött och stoppa prisfallet, det rapporterar nyhetsbyrån News Øresund.

– Situationen är helt extraordinär och det finns ett akut behov av att minska trycket på marknaden genom att införa EU-stöd för privat lagring av griskött, säger Erik Larsen, ordförande för branschorganisationen Landbrug & Fødevarer, till Jyllandsposten.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.