Ryskt importstopp drabbar skånska bönder

Uppdaterad
Publicerad

Det ryska importstoppet för en rad livsmedel från EU hotar ekonomin för skånska bönder och äppelodlare.

När producenter runt om i Europa inte längre får sälja till Ryssland kan den svenska marknaden översköljas av lågprismat. Framförallt frukt och mejeriprodukter.

För konsumenterna finns chansen till lägre priser, men för de skånska bönderna och odlarna hotas ekonomin.

– Jag tror att man måste vara beredd på att det kan bli problem och det man kan göra är att försöka stärka sitt varumärke som producent av svenska produkter, säger Helena Johansson, nationalekonom på Agrifood.

Skåne har i princip inte någon export till Ryssland som påverkas av stoppet. De effekter som kan väntas är snarare indirekta.

Sekundäreffekter

– Man kan förvänta sig sekundäreffekter, att andra länder som tidigare sålt till Ryssland nu får se sig om efter nya marknader, till exempel Skåne, säger Helena Johansson

På Österlen har just årets äppelskörd börjat. Henrik Stridh är vd på Äppelriket och han konstaterar att det finns många länder i EU som idag har en stor export till Ryssland:

– Det är klart att det kommer påverka oss, det är en enorm mängd kilon där ute i Europa som kan fördärva vår marknad, säger han.

Frågans allvar visas inte minst av att EU-kommissionen på måndagen beslutade försöka mildra konsekvenserna av importstoppet genom att ersätta frukt-  och grönsaksodlare som frivilligt drar tillbaka sina produkter från EU:s marknad.

– Ur ett internationellt perspektiv kommer det bli en stor press på äppelmarknaden. Jag har inte sett nåt ute i butikerna än, men det kommer säkert komma väldigt snart, säger Henrik Stridh.

Mjölkproducenter drabbas

Samma oro finns även inom mejerinäringen. Anders Rolfsson är ordförande i Skånemejeriers ekonomiska förening och sitter även i LRF:s styrelse i Skåne.

– De konsekvenser som vi ser är att de mejeriprodukter som brukar gå till Ryssland kommer hit och vi får billiga importvaror som pressar priserna.

Han är orolig för att en redan hårt pressad näring ska få det ännu tuffare.

– I förlängningen finns en risk att detta pressar priset som mjölkproducenterna får för mjölken, säger han.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.