(S) svarar på dina frågor om sjukvården

Uppdaterad
Publicerad

På tisdagen publicerade Sydnytt femklöverns svar på era frågor om den skånska sjukvården. Här kan du också läsa svaren från socialdemokraternas Henrik Fritzon.

Primärvårdens resurser:

Vad får politikerna att tro att primärvården kan ta över delar av slutenvårdens arbetsuppgifter utan att tillföra medel och personal så att det blir en säker vård och dräglig arbetsmiljö? Många av oss i primärvården känner det som att vi är en slasktratt där ALLT kan åtgärdas när sjukhusen ska skära ner och spara. Vill bara påminna om att även primärvården har samma krav på sig som slutenvården. Vårdpersonalen är trött på att vi ska lösa politikernas orimliga krav. Vi kan inte springa fortare och smartare. Det räcker nu.

Sjukvårdsdebatt

Tack för ordet. /Madeleine, leg. Sjuksköterska i Primärvården Skåne

Henrik Fritzon: Även primärvården behöver mer resurser, nedskärningarna på vården slår även här. Vi föreslog en satsning på primärvården i vårt budgetförslag med bla mer personal och resurser för att förbättra tillgängligheten, men tyvärr är det ju de borgerliga partierna som styr, inte vi.

Flytt av strålbehandling:

Hur kan regionens politiker tro på makthungriga tjänstemän som förslår förflyttning av alla strålbehandlingsapparater från Malmö till Lund och inbillar politiker och allmänhet att det är en besparing! En dyrbar flyttning från nyinredda dyra lokaler där installationen kostat många miljoner! Nu kommer Sveriges tredje stad att sakna radioterapi och patienter från ett område på över en kvarts miljon måste ta sig till Lund – visserligen inte långt men betydligt krångligare – och dyrare!

Malmöpatient

Henrik Fritzon: Vi är emot flytten av strålning från Lund till Malmö. Precis som du skriver kommer det bli krångligare för de ca 1200 patienter som årligen strålas i Malmö dessutom är det mycket tveksamt om det blir en besparing.

Resurser och lön:

Många verksamheter i skånsk sjukvård har knappa resurser. En del hotas av nedläggning eller förflyttning trots leverans av god vård. Pia Kinhult ger Rolf Tufvesson 14000:- i månaden i 15 år. Då fattas inga resurser. Hur är detta möjligt?

Per Sjöblom, Höganäs

Henrik Fritzon: Den borgerliga majoriteten som styr prioriterar, som jag ser det, inte sjukvården. Vården behöver mer resurser, det är uppenbart.

Politik och empati:

Hej – den sjukvårdspolitik som förs idag är en skymf mot medborgarna. Vi betalar era sjukvårdsförsäkringar och gräddfil men oss ger ni en stenig och hålig bakgata. Har du/ni någon gång tänkt på situationen att dina/era barn, make/maka eller föräldrar blir en av dem som dör eller får livshotande skador p g av den sjukvårdspolitik du/ni har gett dem?

Är det en utopi att det i framtiden kommer att finnas politiker med empati för sina medmänniskor?

MVH / JO

Henrik Fritzon: Vi ställer oss inte bakom den sjukvårdspolitik som den moderatledda femklövern i Region Skåne för. Det går inte att fortsätta med nedskärningarna på sjukvården utan att det får följder för vårdens kvalitet och patienterna. Vi socialdemokrater vill ge mer resurser till sjukvården.

Vårdplatser och smutsiga rum:

Några frågor från min mamma Ulla, 86 år och fd sjuksköterska, som var inlagd som medicinpatient på handkirurgen i Malmö strax innan jul.

Fråga 1. Varför dras det in vårdplatser så t.ex medicinpatienter hamnar på handkirurgen? Är det patientsäkert??

Fråga 2. Smutsiga rum på vårdavdelning – finns hygiensjukskötersor och/eller vem ansvarar för att god hygien upprätthålls på avdelningarna?

Fråga 3. Gör något åt väntetiderna i telefon när man söker till Vårdcentral. Förslag: fördela samtalen med olika knappval. 55 minuters väntetid är inte ok 2013!

Mvh Elisabet v Geijer

Henrik Fritzon: Fråga 1: Det är naturligtvis inte patientsäkert att patienter hamnar på andra avdelningar än där de hör hemma. Men det är en följd av de nedskärningar den moderatledda majoriteten gör på sjukvården, eftersom det finns både för lite personal och för få vårdplatser så blir resultatet ständigt att patienter hamnar på fel avdelningar, får ligga i korridorerna eller blir hemskickade för tidigt. Region Skåne har också blivit kritiserade för detta av bla Socialstyrelsen vilket är mycket allvarligt. Vi Socialdemokrater har ett annat förslag på budget som skulle innebära betydligt mer resurser till sjukvården. Det skulle också innebära att vi kan öppna upp fler vårdplatser, för att slippa att patienter läggs in på fel avdelning.

Fråga 2. Tyvärr prioriteras hygienen och städningen ofta bort i besparingstider, vilket är mycket beklagligt eftersom det är jätteviktigt med bra hygien för att undvika att smittor sprids (och så är det ju rätt äckligt med smutsiga rum när man är inlagd på sjukhuset). Vi har flera förslag för hur kvalitén på städningen kan höjas, men det kräver att städpersonalen får mer resurser så de inte hela tiden måste städa större ytor på kortare tid.

Fler 3: Väntetiderna till vårdcentralerna är på tok för långa! 5 minuter är mer rimligt och vi har också motionerat till fullmäktige om ett sådant mål. Tyvärr har den moderatledda majoriteten inte tagit denna fråga på allvar.

Lex Maria-anmälningar:

Jag vill gärna veta vad som händer med alla Lex Maria  som vi hör och ser på nyheterna.

Det är folk som mister sitt liv och det är folk som blir fel behandlande och ambulanser som inte kommer.

Det enda som vi hör är att sjukhusen ska spara och att vissa ska läggas ner.

Även hör vi att personalen tänker sluta för att dom är för få personer och att  tiden inte räcker till ,  det skrivs om att dom går på knäna.

Vad gör ni eller rätta sakt varför gör ni inget. ???

Tycker ni inte att det patetiskt att ni inget gör, utan bara snacka, Nu är det väl tid att göra något eller.

Mvh Leif-Roger

Henrik Fritzon: Vi socialdemokrater är emot nedskärningarna på sjukvården och vill istället tillföra mer pengar. Tyvärr befinner vi oss i opposition och kan i nuläget inte göra mycket mer än att uppmärksamma den moderatledda majoriteten på de missförhållanden som nu råder inom den skånska vården.

Strukturförändringar:

1. Är det förenligt med region skånes uppdrag att besluta om strukturförändringar i sjukvården UTAN ATT det gjorts någon konsekvensanalys av vare sig kostnader eller av konsekvenserna för patienter, verksamhetschefer, anställda och arbetsmiljö?

Vad skall ingå i beslutsunderlaget?

2. Varför negligeras chefers, läkares och sjuksköterskors o övrig personals kompetenser, utbildning och erfarenheter i  Regin Skånes sjukvårdplanering?

3. Finns något organ på regional nivå liknande Konstitutionsutskottet dit man kan anmäla felaktigheter?

Hälsningar med stor oro

Gudrun Ljunghill

Henrik Fritzon: Region Skåne behöver en ny politisk ledning, det är uppenbart. Så stora förändringar som nu föreslås kan inte tas utan att först diskuteras och förankras hos personalen. Vi anser också att beslut om stora organisationsförändringar måste tas i regionfullmäktige där det kan debatteras ordentligt. Tyvärr är det inte vi socialdemokrater som styr, utan de borgerliga partierna.

Vårdkris eller inte:

1. Har moderaten Carl-Johan Sonesson tagit del av resultaten på medarbetar enkäten, ”Springlife” som genomfördes 2010 och nu i höst 2012?

2. Vilka åtgärder kommer berörda region politiker och chefer inom SUS vidta för att stoppa ”skenande” röda staplar som visar att vi som arbetar inom SUS inte längre vet vad SUS har för mål med sin verksamhet? Skenande siffror för hälsorisker såsom utmattning, brist på medarbetar kraft, ökad arbetstakt/stress, att SUS inte längre är en attraktiv arbetsplats? Kunskapsflykt?

3. Mikael Sandin (m) säger att det finns inte någon vårdkris, vad menar han?

4. Varför lägger man en budget som inte täcker kostnadsökningar? Kanske ska jag säga så nästa gång jag får min hyres lapp......nej jag tänker inte betala för hyres höjningen i år heller, den finns inte inräknad i min budget!

5. Varför vill inte berörda politiker prata med personalen utan har ett, citat Sandin, ”tjänstemanna filter” mellan? Kom inte o säg att ni inte har tid eller möjlighet, eller vi är för många......Kom ut och träffa gräsrötterna och då menar jag inte verksamhetschefer eller andra chefer!!!

6. Hur kommer socialdemokraterna lösa krisen på SUS? Höjda skatter....genererar det en budget som är i fas med verkligheten? Slut på anställning stoppet och ”flyttcirkusen”?

7. Hur tänker ni kring sjukvård personalens bedrövligt låga löner, dock ej läkare eller allehanda chefer, sist men inte minst politiker.

”sjukgymnasten”

Henrik Fritzon: Frågorna som berör majoritetens politik är svåra för mig att besvara. Vi socialdemokrater tror att en skattehöjning behövs för att kunna ge sjukvården mer resurser så att den här nedåtgående spiralen, med för lite personal och vårdplatser, kan vändas. Med mer resurser kan vi sätta stopp för anställningsstoppet och nedskärningarna som drabbat verksamheten så hårt. Personalen på SUS behöver arbetsro nu och då måste det bli slut på ogenomtänkta omflyttningar. Men det krävs också ett annat ledarskap som lyssnar på personalen istället för det toppstyre vi ser idag.

SUS:

Sedan sammanslagningen av Malmös och Lunds sjukhus har det hänt en del bra saker men även en hel del mindre bra. Jag blir mer och mer tveksam till att det är intresset för patienternas bästa som styr dessa förändringar. Numera körs patienterna i ambulans  fram och tillbaka mellan sjukhusen av olika anledningar. I vissa fall dirigeras ambulansen med urakuta hjärtinfarkter från Malmöområdet till Lund för ballongvidgning för att inte störa verksamheten i Malmö, som pågår med halvakuta och polikliniska patienter, som ballongvidgas. Den urakuta hjärtinfarktpatienten, som enligt alla riktlinjer ska åtgärdas så snabbt som möjligt, transporteras istället ytterligare ca 30 min innan ballongvidgningsbehandling kan ges, då i Lund. Därefter transporteras ofta patienten direkt tillbaka till hjärtintensiven i Malmö. Hur tänkte man här? Enligt ledningen ska högspecialiserad vård ske på ett ställe i regionen, dvs i Lund, även om kompetensen och möjligheten finns  i Malmö. Varför inte flytta all verksamhet i så fall till Lund eller är det det som är det slutliga målet? Nyligen har ett beslut tagits om att spara genom att minska vårdplatser på hjärtintensiven i Malmö pga att beläggningen inte är tillräckligt hög. I Lund har man samma beläggningsprocent  men inga planer på att dra ner vårdplatser snarare tvärtom. Jag undrar även varför ledningen i denna berörda division  enbart består av personer som kommer från Lunds sjukhus. Malmö är en stad med många äldre människor och hjärtsjuka patienter. Vems intresse styr? (Prestige?)

En patient boende i Malmö får akut problem med sitt öga efter en mindre operation  skickas till mottagningen i Lund, där konstateras stort behov av ur-akut operation för att rädda synen, skickas tillbaka till Malmö för operation. Vems intresse styr?

Hälsningar

Anonym

Henrik Fritzon: Vi var emot sammanslagningen av sjukhusen i Malmö och Lund när den drevs igenom av den borgerliga majoriteten (den sk femklövern). Nu behöver personalen och verksamheten framförallt arbetsro och därför måste det bli ett stopp för alla de ogenomtänkta omorganiseringar som sker utan att det finns en övergripande strategi bakom.

Skillnad i synsätt:

När man pratar med människor som man träffar finns det INGEN som vill dra ner och spara i vården. Politikerna, vill ALLTID försämra, spara och dra ner på vården.

Hur uppstår denna skillnad i synsätt? Varför utför inte politikerna väljarnas önskan att förbättra vården?

Ser politikerna ett egenvärde i att hela tiden försämra vården, och i så fall, vad är detta värde?

Jag förstår ju att ni inte kommer att ställa dessa frågor i TV, men försöka duger....

Mvh. Göran

Henrik Fritzon: Vi socialdemokrater vill sätta stopp för fortsatta nedskärningar och försämringar av vården. Sjukvården behöver mer resurser för att kunna förbättras. Vi har föreslagit en skattehöjning för att kunna satsa på att förbättra sjukvården istället. Tyvärr är det ju de borgerliga partierna som styr, inte vi.

Eurovision song contest:

Hej!

Hur tänker våra politiker när det avsätter stora summer pengar till Eurovision song contest när de med samma skattepengar håller på att underminera vården så till den milda grad att det inte finns ord för det. Alla blir drabbade, gamla, unga, personal, turister, ja ALLA utom politikerna förmodligen för de har väl gräddfil.

Jag tycker att politiker och tjänstemän ska avstå löneökningar de närmsta åren och öronmärka pengarna så de går till vården och de som verkligen behöver dem. Det blir säkert många miljoner av det!

”Anhörig och anställd sedan 38 år”

Henrik Fritzon: Vården behöver mer pengar, det håller jag helt med dig om. Vi socialdemokrater har föreslagit att sjukvården skall få en miljard i nya resurser, men tyvärr är det inte vi socialdemokrater som styr.

Cancerbehandling:

Min fru har cancer sedan många år. Hon har fått flera behandlingar men tumörerna har fortsatt växa. Under denna tiden har det kommit nya preparat (cytostatika).

Hon har hela tiden behandlats på onkologen i Lund och har stort förtroende för sin läkare. Både läkaren och hon har konsulterat specialisten på den typ av cancer som hon har (sarkom).

Han har då föreslagit och motiverat den typ av behandling som är lämplig för henne. Hon fick förra året påbörja en sådan behandling. Hon fick 7 behandlingar . Det skulle ges 8 behandlingar men den sista var inte bokad när vi kom ner och man kunde inte klara detta med kort varsel.

Min fru ville fortsätta behandlingen eller få behandling med antikroppar som sarkomspecialisten föreslagit tidigare. En konsultremiss skickades till specialisten som föreslår att återinsätta behandlingen.

Dessutom skriver han” vid behandlingssvikt av trabektedin i form av tydlig sjukdomsprogress förefaller det rimligt att prova antikroppsbehandling “.

Nu har onkologerna , utom specialisten, bestämt att min fru inte skall få dessa behandlingar då de anser att det medför för stora kostnader.

Detta har min fru tagit hårt , eftersom hon trott, att det är specialisten som har den bästa kunskapen om sjukdomen och dess behandling och således borde hans rekommendationer gälla.

Vår bestämda uppfattning är att det är kostnaden som helt bestämmer vilken behandling patienten skall få och  inte den sakkunnige specialistens rekommendation till behandling.

Min fråga till politikerna är:

Skall kostnaden eller specialisten bestämma vilken behandling cancerpatienter skall få?

Jan-Erik Mårtensson

Henrik Fritzon: Det är alltid svårt att uttala sig i ett enskilt fall men naturligtvis måste alla patienter få den behandlingen som är bäst för dem, behoven måste styra i första hand. Alla patienter måste få bästa möjliga behandling.

Hur har upphandlingen av vård efter ortopedisk operation vid Spenshults sjukhus gått till?

Vilka krav har ställts? Hur följs leveransen av vård upp?

Vilka andra ”leverantörer” konkurrerade med det danska riskkapitalbolaget Axess Medica om denna upphandling?

Vem/vilka var inblandade från Region Skåne? Vilken roll hade Carl Sonesson och eller Liliana Lindström?

Med vänlig hälsning, Rune Eriksson

Henrik Fritzon: Det tråkiga i hela den här affären är att Lydiagården, som erbjudit skåningarna uppskattad cancerrehabilitering under lång tid, inte kan fortsätta att göra det. Vi har lagt förslag på att ge Lydiagården ett verksamhetsbidrag så att de kan fortsätta sin verksamhet men den moderatledda majoriteten har sagt nej.

Behandling av åderbråck:

Under flera årtionden har sjukhuset i Malmö ”sorterat bort”, ignorerat, patienter med åderbråck. Personal har sagt mig att läkarna enbart sett det som ”kosmetiskt problem”! Ljuger de medvetet för att det inte är ”sexigt” att operera åderbråck, britst på resurser eller beror det på total inkompetens? Varför har läkarna fått lov att diskriminera dessa? Inre åderbråck har gett mig mycket smärta, svullna ben, bensår, blodproppar, blodförgiftning, nervskador runt anklarna på båda benen, ena benet har blivit opererat flera gånger, har legat på sjuhus i månader och respirator och varit nära döden. Hade varit både billigare och humanare om man tagit mina problem på allvar från början. Jag har inget förtroende för sjukvården mer! Bra sjukvård är oerhört viktigt! En av de absolut viktigaste funktionerna i samhället! Om inte sjukvården får mer resurser, och inte alla patienter får nödvändig vård i tidigt skede, leder detta till stora motsättningar i samhället!!! Jag är bara en av många som fått lida i onödan. Odemokratiskt sjukvård i dag. Rika kan alltid åka utomlands och får vård, övriga riskerar livet pga bortprioriteringar!

Malmökvinna som ångrar att jag inte emigrerade som ung

Henrik Fritzon: Jag beklagar verkligen att du gått igenom så mycket lidande. Alla måste kunna lita på att få den bästa vården efter deras behov vilket försvåras idag när den moderatstyrda majoriteten lägger så stora nedskärningskrav på sjukvården. Vi socialdemokrater vill bygga ut vården.

Omlokaliseringar:

Vad är det som händer med vår fd sjukvård? För mig verkar det inte som det är någon professionell kunnig till att sköta sjukvården.

Idag är det ju livsfarligt att gå till läkare för vård eller operation där läkare och sjuksköterskor får arbeta dygnet runt som har ett stort ansvar. En eloge till läkare och sjuksköterskor som jobbar på detta sätt, är helt slut men ändå försöker bemöta patienten på ett trevligt sätt. Men, det är inte underligt att det händer olyckor i arbetet.

Numera kan man få besöka 4 olika städer för samma åkomma pga att man har flyttat runt undersökning, röntgen och operation. Var finns tanken TRYGGHET OCH ANSVAR FÖR PATIENTEN?

Att förflytta avdelningar till andra städer är väl inte gratis? Hade det inte varit bättre att lägga dessa pengar på mer personal så att vi patienter kan känna oss trygga och personalen inte behöver sluta för att de är utarbetade.

Var har vårt underbara Lunds Universitetssjukhus tagit vägen? Jo, det mesta flyttas till Malmö. Varför? Lund som alltid har varit ett specialist-sjukhus.

Idag skall man helst vara frisk för att uppsöka sjukvården.

Bu för denna sjukhusledning.

Henrik Fritzon: Den moderatledda regionledningen missköter vården genom att lägga stora nedskärningar på sjukvården samtidigt som man gör omorganiseringar utan att förankra dessa hos den berörda personalen. Vi vill tillföra mer pengar men också ge sjukvården arbetsro efter denna kaosartade tid.

Avtalsuppsägningar:

Jag vill veta vilka personer som arbetar med just avtalsuppsägningen i skåne !

Då jag inte är med i facket får jag inte tillgång till information, vill därför själv kunna vända mig till någon som kan svara på frågor. Har försökt men får svar som; var inte med från början, kan inte svara på vad som gäller för ditt sjukhus osv.

 Politiker i region Skåne vill ha ett arbetsavtal ! Om ni är det minsta insatta i sjukvården borde ni förstå att olika enheter har olika behov.

Jag vill veta vad som får er att tro att alla enheter kan ha samma avtal och hur mycket ni beräknar spara genom denna avtalsuppsägning ?

 Vid ett möte för ca 3 år sedan när vårt avtal i Kristianstad blev uppsagt kunde ni inte redogöra för vinsten med ett avtal enl Birgitta Larsson, vi har jobbat efter AB08 sedan dess, vi har visat på hur mycket dyrare AB08 blev men ännu har inget nytt avtalsförslag kommit. Vad väntar ni på ?

 I mina ögon har politikerna misslyckats totalt och borde erkänna sina misstag och göra något bra för en gångs skull. Låt oss få arbetsro och kom inte med fler korkade påhitt, ni måtte väl ha annat att göra än att oroa anställda och slösa på skattebetalarnas pengar !!

Upprörd sjuksköterska med > 30 års erfarenhet/ Monika

Henrik Fritzon: Naturligtvis skall du gå med i facket. Det tjänar både du och dina arbetskamrater på.

Medicinkostnader:

Hej

Stämmer det verkligen att kostnaden för mina mediciner (förutom mitt självkostnadspris) läggs på min lokala Vårdcentral? Har hört skrämmande historier om att läkare på Vårdcentralen nekat patienter vissa livsviktiga preparat / mediciner eftersom de blev för kostsamma för den lokala Vårdcentralen! Jag hoppas innerligt att detta inte stämmer för i så fall kan jag ju mycket väl själv drabbas av denna ”spariver” vilket då kommer att ödelägga mitt liv! Är det på detta vis som Vårdcentralerna ska spara pengar åt Landstingen?! Att neka vissa vårdtagare den medicin som de är i så stort behov av, detta för att eventuellt kunna spara några kronor?! Till vilket pris?!

M.v.h.

Mycket bekymrad vårdtagare på Österlen!

Henrik Fritzon: Vår inställning är att alla patienter ska få den bästa vården och medicinen för just deras behov, det måste vara medicinska och inte ekonomiska ställningstaganden som styr.

Administration:

Jag tror att administrationen kostar alldeles för mycket gäller inkl. politikerna .

Varför inte ta bort landstingen !

Britt-Marie en pensionär

Henrik Fritzon: Jag håller inte med. Landstingen är viktiga för den demokratiska styrningen av hälso- och sjukvården.

Knä- och käkoperationer:

Jag undrar hur logistiken blir bättre när jag bor i Helsingborg och måste göra knäprotesoperation i Hässleholm o ta bort min cysta i käken i Lund! Min ortopedläkare har mottagning idag i både Helsingborg o Ängelholm min käkkirurg finns idag i Helsingborg. När jag ska besöka dem el behandlas så kan jag idag ta bussen, det går fort o kostar inte så mycket. Måste ni göra den förändring som ni planerar blir allt mycket svårare o dyrare! Jag vill heller inte vara tvungen att byta läkare då de känner hela min sjukdomshistoria. PS jag har ingen bil. Vänligen Karin Söderberg

Henrik Fritzon: Vi är mycket kritiska till de omorganiseringar som den borgerliga majoriteten har föreslagit utan att förankra hos den berörda personalen eller fackförbunden. Sjukvården behöver just nu mer resurser och arbetsro. Tyvärr är det inte vi socialdemokrater som styr.

Tomma lokaler:

Min fråga är om man inte ska utnyttja primärvården (vårdcentralerna) än mer än vad som görs idag? På en del vårdcentraler står lokalerna tomma 2/3 av dygnet och på så vis belastar detta lokalhyran samt att patienterna måste söka upp akuten. Om vårdcentralerna hade haft öppet en större del av dygnet i form av öppet inte enbart dagtid utan även kvällar och helger så utnyttjar man lokalerna desto effektivare, samt att patienterna får en möjlighet till en bedömning om patienterna anses vara i behov av specialistvård. Detta skulle kunna vara ett alternativ till att avlasta akuten/specialistsjukvården.

Med vänliga hälsningar

Ulla Christensen

Henrik Fritzon: Jag delar din uppfattning att vårdcentralerna borde utöka sina öppettider. Vi vill på olika sätt satsa på och bygga ut primärvården för att fler patienter ska söka sig hit istället för till akuten. Vi vill också göra primärvården avgiftsfri vilket också skulle avlasta akuten.

Höjd skatt:

Varför kan inte de partierna som styr landstinget höja skatten så sjukvården blir bättre eller eftersom många pensionärer belastar sjukvården ta den del av som vi betalar “extra” som pensionär och låt den gå till sjukvården?

Johnny en pensionär

Henrik Fritzon: Vi socialdemokrater har föreslagit en skattehöjning på 60 öre, det är en liten kostnad för den enskilde men innebär angelägna resurser för hälso- och sjukvården. Tyvärr är det de borgerliga partierna som styr.

Vården i Landskrona:

Är det verkligen rimligt med förslaget att ha alla ögonoperationer/behandlingar på sjukhuset i Landskrona? Tänk på alla patienter i nordöstra Skåne, där man tex har ca 2000 starroperationer per år. Ska alla dessa patienter ta sig till Landskrona!!! Rör inte om på CSK Kristianstad där ögonkliniken fungerar utmärkt bara för att det kanske är problem på SUS!! Mer info om detta önskas, befolkningen i nordöstra Skåne har rätt till mer inf om detta förslag!

Henrik Fritzon: Vi socialdemokrater är mycket kritiska till att den moderatledda regionledningen gör ostrukturerade omflyttningar på sjukhusen utan att förankra dessa hos personalen samtidigt som man lägger stora nedskärningskrav på vården.

Edometriosteam:

Hej.

Jag skulle vilja ha svar på om politikerna kan garantera att endometriosteamet på SUS Malmö blir kvar och om de får en budget anpassad för verkligheten. Vi kvinnor med endometrios är ofta svårbehandlade och därmed inga önskvärda patienter och kommer att drabbas hårt av det vårdval som Region Skåne vill införa inom gynekologi. Tar man resurser (pengar) från kvinnokliniken så kommer vi endometriospatienter inte att få en bra vård längre. När vi äntligen fått ett team med specialistkompetens inom endometrios (vilket sparar samhället pengar – bl.a genom snabbare och bättre vård) så är det ju inte rimligt att ta bort resurserna igen.

Mvh

Ulrika Pettersson

Henrik Fritzon: Vi socialdemokrater är angelägna om att endometriosteamet ska finnas kvar och har tidigare motionerat om detta i fullmäktige. Tyvärr är det inte vi som styr.

”Livskvalitet i världsklass”:

I Region Skånes nya varumärkesstrategi lyder visionen ”Livskvalitet i världsklass”. Hur menar politikerna att deras aktuella sätt att ”utveckla” vården bidrar till detta för arbetstagare och patienter?

Carolin

Henrik Fritzon: Vi har en helt annan politik för sjukvården än vad den moderatledda majoriteten har. Den politik som förs idag leder den skånska sjukvården allt djupare in i en kris.

Bassängen i Malmö:

Hur har våra politiker och sjukvårdschefer tänkt egentligen: Bassäng på UMAS / SUS i Malmö har privatiserats = Mycket sämre hälsa bland personer med funktionsnedsättning?

Henrik Fritzon: Den moderatledda majoriteten har systematiskt försämrat för den skånska vården genom privatiseringar och nedskärningar. Bassänger som används i rehabiliterande syfte på sjukhusområdet ska drivas i offentligt regi.

Nedgångna lokaler:

SUS lokaler är oerhört nergångna. Varför tar man inte ut en riktig regionskatt för att bekosta restauration och framtida mediciner? Vill man köra SUS i botten för att sedan sälja det? Med vänlig hälsning, Pontus

Henrik Fritzon: Mycket behöver göras på de skånska sjukhusen, stora investeringsbehov finns. Vi är övertygade om att det behövs en ny inriktning på sjukvårdspolitiken i Skåne och att det behövs en skattehöjning för att sjukvården ska ta sig ur den djupa kris den befinner sig i. Tyvärr är det inte vi socialdemokrater som styr.

Minskad byråkrati:

Landstingen har ingen nyttig uppgift i ett modern samhälle. Lägg ner landstingen, närsjukvården skall kommunerna ta hand om. Sjukhusen skall ligga på staten. Detta är ett bra sätt att minska byråkratien i ett område som inte är konkurrensutsatt.

Stig R. Andersson

Henrik Fritzon: Jag tror inte att sjukvårdens problem löses genom att sjukhusen förstatligas, istället behöver vi styra sjukvården på ett bättre sätt, inom ramen för landstingen.

”Vansinnigt”:

När skall dom som är ansvariga för denna soppan bli sparkade från sina tjänster innan dom hinner göra ännu mer skada. Hur många skall behöva bli av med sina liv innan det stoppas?

Helt vansinnigt detta som händer på SUS.

Bengt, Malmö

Henrik Fritzon: Vi hoppas på att vinna valet 2014 och kommer då att ändra inriktningen på sjukvårdspolitiken.

Sälja sjukhus?:

Skåne har med närheten till universitet och högskola en fantastisk möjlighet till ett sjukhus i världsklass. Varför vill moderaterna ha ett i kris? Vill man förstöra det så att man kan sälja det?? Med vänlig hälsning, Karl

Henrik Fritzon: De skånska sjukhusen har goda förutsättningar att hålla toppkvalitet. Tyvärr styr den borgerliga majoriteten vården åt helt fel håll genom nedskärningar och privatiseringar.

Politikers utbildning:

Hej,

Jag vill att Pia Kinhult tillsammans med sjukvårdspolitikerna talar om för oss vilken utbildning de har? Varför lyssnar de inte på dem, som är utbildade inom sjukvården och behärskar detta område?

Siv och Bo Lindvall,  Ängelholm

Henrik Fritzon:  Vi socialdemokrater lyssnar mycket på de som jobbar inom sjukvården, men tyvärr är det inte vi som stryr.

Lydiagården:

Hej!

Jag skulle bli glad om ni vill ta upp om Lydiagården och de myglande politikerna.

Med vänlig hälsning, Lisbet Lindell

Henrik Fritzon: Vi socialdemokrater har kämpat hårt för Lydiagårdens överlevnad och vi är mycket oroade över hur det kommer gå med cancerrehabiliteringen av patienter i Skåne.

Strukturförändringar:

Regionen måste hantera sjukvården och personalen rätt för att genomföra förändringar! Under de senaste åren har man försökt slå samman två stora sjukhus! Flyttat kliniker till olika sjukhus vilket bara skapat otroligt höga kostnader och längre patient köer! Sjukhusens hierarki har man inte lyckats att förändra! Skall man lyckas genomföra  sammanslagningar måste man tala samma språk! Tala med dem som finns på sjukhusen! Inget är omöjligt att genomföra samt göra kostnadseffekter bara man är överens med personalen! Nöjd personal skapar alltid en hållbar vård för alla! Jag ser inga svårigheter att förändra på rätt sätt! Mötet är väl bara en allmän diskussion!

Var finns någon från allmänheten?

Med bästa hälsningar, Jan Strand

Henrik Fritzon: Vi håller med om att det är helt fel att den borgerliga majoriteten gör organisationsförändringar samtidigt som stora nedskärningar läggs på sjukvården. Därför vill vi först och främst tillföra mer resurser till sjukvården. I nuläget tycker vi inte att sjukvården skall genomgå en massa oragisationsförändringar.

SUS:

Första gången man försökte slå samman lasaretten i Lund och Malmö misslyckades man, men det avskräckte inte utan man försöker en andra gång. För detta anställer man då den person som misslyckades med en likadan sammanslagning i Stockholm. Resultatet i Skåne är katastrofalt. Varför inser politikerna inte att det ni har åstadkommit är en skändlighet inte bara mot dem, som valt er, utan också mot all personal inom sjukvården?

 Är politiker och tjänstemän i Region Skåne beredda att föregå med gott exempel och sänka sina löner med procentuellt lika mycket, som man tänker sänka sjuksköterskelönerna?

 För att reda ut den katastrof, som ni har åstadkommit, krävs att all makt över sjukvården tas ifrån er och att hela Region Skåne läggs ner. Hur ni i detta läge ens har en tanke på att slå er samman med Blekinge är för oss en stor gåta. Har vi inte elände så att det räcker?

Ingrid Trolle

Henrik Fritzon: Vi var emot sammanslagningen av sjukhusen i Malmö och Lund när den borgerliga majoriteten drev igenom den, helt utan att förankra den bland personal eller oss i oppositionen. Det behövs ett annat ledarskap för den skånska vården och vi Socialdemokrater står för en annan politik än den som förs idag.

Ambulanssjukvård:

 1. Region Skåne valde att driva ett privat företag (Sirius Humanum Ambulans AB) till konkurs genom att inte tillmötesgå de krav som förtaget ställde på ökat anslag för att möta den volymökning på nästan 20%, som man tvingade på företaget. Sirius begärde ca 1,9 milj SEK/mån för att klara volymökningen. När Region Skåne vägrade att tillmötesgå detta så tvingades företaget till konkurs. Redan innan konkursen hade förhandlingar påbörjats med Falck om ett övertagande och de fick 1,7 milj SEK/mån, d.v.s. i princip samma summa som begärts av Sirius. Volymökningen har därefter bara fortsatt och vi ligger idag  (mellan 2007 och 2012) på ca 40% ökning. Detta innebar att Falck för några veckor sedan fick ytterligare ett anslag på 5 milj SEK. Vad har konkursen kostat Region Skåne jämfört med att från början tillmötesgått önskemålen från Sirius? Vem bär ansvaret för det dumsnåla beslutet att inte tillmötesgå Sirius och har Region Skåne gjort en konsekvensutredning av detta eftersom det medfört en kraftig kostnadsökning för skattebetalarna?

 2. Varför har antalet ambulansuppdrag ökat med 40% på 5 år? Har Region Skåne kontroll över detta tillsynes kraftigt ökande vårdbehov och vilka patientgrupper rör det sig om? Samt vad gör man för att styra dessa patienter till rätt vårdnivå? Stor del av dessa patienter har inte behov av akutsjukvård utan behöver en bättre tillgänglighet i primärvården. Och har man anpassat ambulanssjukvården efter dessa nya volymer? Frågan är om inte ambulanssjukvårdens tillgänglighet och beredskap har försämrats.

 3. Region Skånes Prehospitala Centrum (RSPC) har under flera år misslyckats med att tillhandahålla ett fungerande informationsstöd till ambulanssjukvården och menar att ansvaret inte ligger på dem utan på högre direktörer. Hur har dessa högre direktörer uppfattat problematiken och varför har inte RSPC lyckats att förmedla behovet på ett sätt som föranlett till införskaffande av ett nytt informationssystem? Det förefaller som om det finns ett kommunikationsproblem i tjänstemannaleden.

 4. Tänker Region Skåne genomföra en konsekvensutredning av upphandlingen av EKG system till ambulansjukvården? Det finns fortfarande stora brister kring användarsäkerhet som  inte är utredda eller avklarade beträffande hållaren. Det finns skallkrav som ännu inte är uppfyllda. Ännu efter 2,5 år i drift så har ingen medicinteknisk kontroll genomförts. Frekventa problem med att skicka EKG till sjukhus. Enheten plockas inte ur bilen och används inte som det är tänkt eftersom den upplevs alltför tung av medarbetarna. 

/Anna

Henrik Fritzon: Ambulanssjukvården i Skåne är misskött. Det går inte att hela tiden försöka pressa priser genom upphandlingar där privata företag ska sköta ambulanserna. Vi är övertygade om att ambulanssjukvården måste drivas i regionens egen regi och att kapaciteten måste byggas ut med fler fordon. Tyvärr är det inte vi socialdemokrater som styr.

Hässleholm och Ängelholm:

Hej, vi på Ängelholms sjukhus Operationscentrum undrar vad som händer med vår verksamhet om man flyttar Helsingborgs ledplastiker ,som utförs i Ängelholm, till Hässleholm?

Vad är det tänkt att vi ska operera här i Ängelholm? Blir det mer kirurgi eller mer av den privata vården? Varför nämns inte Ängelholms sjukhus i diskussionerna ?

Hälsningar personalen avd 22 Ängelholms sjukhus genom Monica, Anita, Catarina

Henrik Fritzon: Tyvärr går den borgerliga majoritetens ledarskap på många sätt ut på att ta beslut helt utan att förankra dessa hos varken personalen eller oss i oppositionen vilket gör att vi inte har information om vad som kommer hända med Ängelholms sjukhus.

Omlokaliseringar:

Hur tänker ni när ni vill att läkare och patienter ska resa runt hela Skåne för sina operationer och alla andra besök i anslutning till dessa? Dessa resor på redan tättrafikerade vägar står i kontrast till miljötänkandet.

Hur tror ni en läkare upplever sin arbetrssituation när hon ska stå vid ett löpande band och utföra samma operation hela dagarna? Arbetet blir ointressant, resultaten kan bara försämras och läkarna kommer att fly från  Skåne.

Henrik Fritzon: Vi socialdemokrater är motståndare till den borgerliga majoritetens senaste förslag till strukturförändringar för sjukhusen.

Tillgänglighet vårdcentral:

Mina frågor gäller i huvudsak tillgänglighet till vårdcentral.

1.Vad är målet – och vad kan jag som vårdtagare ”kräva”?

2.Finns det mätning vad väntetiderna är och i så fall vad visar de?

3. Egen erfarenhet. 2012 fick jag vänta merän 2 månader (Juni tiil 28 aug.) sökte för  fortasatta ” sviter”  efter långvarig influensa (förkyllning)

4. Vid samma tillfälle ordnade läkaren att jag sättes upp för bevakning för tid för årlig provtagning och kontroll som brukar ske i dec.Använder regelbundet ett två mediciner. Vid kontroll i slutet av dec. om jag fortfarande stod på bevakning så gjorde jag det men det skulle dröja två månader till ( summa 6 månader) Vid kontakt med ansvarig på vårdcentralen får jag bara veta ” det står dig fritt att välja annan vårcentral hur många gånger du vill”

5. Var tar den en gång gällande ” husläkartanken” vägen (vet att den är skrotad)

6. Får i övrigt bara veta att det är en resursfråga. Brist av läkare har gällt på denna vårdcentral i flera år. (Hammar var på sin tid på stormöte på denna stadsdel med tanke på bristande resurse och tanken på utbyggnader.

7.  Frågan är alltså enbart vad vi kan begära och räkna med när det gäller tillgänglighet på vårdcentraler. Ovanstående är endast belägg för att det inte fungerar.

8. Samtliga vårdgivare som är ”licentierade” av landstinget borde vara lätt sökbar. (Endast Skåne-primärvården är lätt sökbara)

Henrik Fritzon: Tillgängligheten till vårdcentralerna måste bli bättre. Vi tror att det behövs en utbyggnad av den offentliga primärvården så att det finns fler vårdcentraler exempelvis på landsbygden än idag. Men det är också bedrövligt att telefontillägnligheten på sina ställen är så dålig, det måste åtgärdas.

Överbeläggningar i Hässleholm:

Politikerna talar om att Hässleholm har kapacitet att ta emot fler patienter, t ex höft- och knäprotesfall.

I förra veckan publicerade Dagens Medicin en rapport om överbeläggningarna vid landets sjukhus. Hässleholm har överlägset mest överbeläggningar bland Skånes sjukhus och ligger bland de 10 sämsta i Sverige i det avseendet. Hur rimmar detta med medborgarperspektivet?

Anders Wykman, Docent Ortopedkliniken

Henrik Fritzon: Vi tror inte att det är rätt väg att gå att göra dessa omstruktureringar av sjukvården samtidigt som det läggs stora nedskärningskrav. Sjukhusen behöver mer resurser, inte ständiga omorganisaeringar.

Multisjuka äldre:

Jag vill ställa den här frågan till sjukvårdspolitikerna vid dagens debatt:

Vad tänker ni göra åt de multisjuka äldre som ömsom behandlas av specialister på sjukhuset och ömsom av vårdcentralen?

Var finns den läkare som kan ta det övergripande ansvaret för behandlingarna? Hur får jag veta det?

I vårt fall behandlades min man på njurkliniken i Lund. Där menade man att Dalby Vårdcentral skulle ta över vården. Efter några månader togs prover och behandlande läkare svarade att hon inte hade kompetens att ändra medicineringen utan remitterade honom tillbaka till njurkliniken. Det har gått en månad och vi har inte fått något besked från någon vare sig Vårdcentralen eller Njurkliniken. Remissandet mellan vårdcentraler och sjukhus försenar behandlingen.

Inger

Henrik Fritzon: De multisjuka äldre är en grupp som riskerar att hamna mellan stolarna när allt fokus ligger på att korta köer för första besök och operationer. Det är viktigt att ta ansvar för de patienter som besöker vården regelbundet så inte dessa behöver vänta onödigt länge istället. Här finns mycket att förbättra.

Ledplastik i Hässleholm:

Hej!

1) Femklövern beställde en oberoende utredning om koncentration av ledplastikerna till Hässleholm som kom fram till följande:

 ”En samlad reflektion efter genomförandet av dialogerna utmynnar i, att riskerna

rörande konsekvenserna när det gäller framtida förutsättningar för

utbildningsplatser, kompetensflykt samt inverkan på övrig akut vård vid berörda

sjukhus är betydande. I relation till den viktiga utgångspunkten, att frigöra

närsjukvårdsplatser synes riskerna vida överstiga vinsten med ett genomförande.

I varje fall att döma av det samlade intrycket av de argument och synpunkter

som framkommit i de genomförda dialogerna.”

Varför trotsar ni denna utredning och väljer att gå vidare med ett uppenbart dåligt förslag?

2) Hässleholm ligger enligt Dagens Medicins genomgång på 8:e sämsta plats i Sverige vad gäller överbäläggningar. Hur rimmar det med att kapaciteten i Hässleholm är god?

Henrik Fritzon: Hej, Vi är överhuvudtaget mycket kritiska till att den moderatledda regionledningen gör omotiverade omflyttningar mellan sjukhusen utan att förankra dessa hos personalen och samtidigt som man lägger stora nedskärningskrav på vården. Vi kommer att rösta mot de aktuella förslagen till omstruktureringar.

Personalens situation:

Jag undrar varför ni politiker aldrig bejakar att det är ett PROBLEM att så många i personalen vantrivs och att det är ett PROBLEM att kompetent personal säger upp sig. När ni föreslår åtgärder talar ni bara om effektivitet, flöden osv.Personalen är viktigast och att de trivs är det viktigaste för resultatet.Ni måste anställa fler så att personalen får det drägligt och inte fler säger upp sig.Jag vill bli vårdad av personal som mår bra, Ni politiker måste visa lite oro och inte hela tiden tona ner problemen.

Jag undrar hur mycket man i verkligheten sparat på fussionen Malmö/Lund. Hur blev effektiviseringarna egentligen?

Hur är det moraliskt möjligt och lagligt att lägga ut anbud till anhöriga och tidigare medarbetare? Vi har rättegångar som fått göras om där jäv förekommit. Är det inte dags att ta ett lagförslag även gällande upphandlingar? Och inte gömma sig bakom kryphål. Transmedica affärerna luktar korruption och insider lång väg.

 Är den styrande 5 klövern verkligen nöjda med hur man urholkar den skånska vårdvälfärden? Hur många patienter ska hinna dö innan man tar beslut som gagnar den vårdbehövande, och inte den egna penningpungen?

Varför blev det så långa köer inom ögonoperation? Och tror ni verkligen på fullaste allvar att det kommer att lösas av ett ögonsjukhus utan vare sig neurokirurgi eller beredskap för att ta emot traumapatienter. Gör om gör rätt. Visa att ni lärt er någonting av era tidigare katastrofala beslut. Och låt medarbetarna vara delaktiga i belsuten, inte bara släcka bränder och rädda vad som räddas kan. Eller är det transmedica som ska driva även detta sjukhus???

Vad säger Tuulunens utredning egentligen? Har ni verkligen läst den och förstått vad det står?

Vad är sanningen egentligen vad gäller upphandlingen, anbudsförfarandet gick ut 16 januari 23.59 den 17 januari fick personalen på operationsenheten Landskrona, reda på att denna enhet skulle läggas ner.

Politikerna hade varit på internat och tittat igenom de privata anbuden? Eller gjort vadå? Är detta en slump???

Nej femklövern AVGÅ!!! Ni har med all tydlighet visat att ni är inte kompetenta nog att klara uppdraget!

Hälsar Agneta, riktigt förbannad sjuksköterska!

Henrik Fritzon: Jag kan inte annat än hålla med dig i din kritik mot den styrande borgerliga femklövern och deras sätt att hantera de saker du nämnt.

Läkarutbildning och omlokalisering:

Hur har man tänkt att läkarutbildningen skall kunna hålla en hög kvalitet när man flyttar runt verksamheter mellan olika sjukhus och gör dessa inkompletta och varför har ni inte från början kommunicerat med universitetet?

Ex. Öron och ögon kan få bedriva undervisning utan klinik. Undervisningen är integrerad melllan olika ämnesområden och ett område kan inte lyftas ut och flyttas till exempelvis Landskrona!

Hur skall man kunna utbilda specialistläkare i fortsättningen. Privatiseringen och industrialiseringen av sjukvården( ex. bara operera höftleder i Hässleholm) görs ju därför att man tror att produktionen skall höjas och väntelistorna kortas. Det finns således inget incitatment att utbilda unga specialister då ju detta drar ned produktionen?

Läkarkontinuiteten kommer att försvinna. Redan nu är det så att du som patient inte får träffa din kirurg annat än som sövd. De flesta återbesök är avskaffade. Det lämnar patienten hängande i luften. I ett sådant system l får du som läkare aldrig möjlighet att utvärdera och lära. Du blir bara en hantverkare. Tycker inte ni politiker att ni äventyrar den medicinska säkerhetn och klampar in på områden som professionen själv borde ta ställning till?

Undrar Ulla Westin adj lektor, docent och överläkare SuS

Henrik Fritzon: Dialogen mellan universitetet och Region Skåne har under den borgerliga majoriteten försämrats vilket jag beklagar djupt. Region Skåne och universitetet spelar bägge en viktig roll för att säkerställa framtidens läkarkompetens och jag har för avsikt att göra mitt yttersta för att återuppta den dialogen om skåningarna ger oss socialdemokrater förtroendet att leda regionen efter valet 2014.

Kvaliteten på förbrukningsmaterial:

Det förbrukningsmaterial som upphandlas i Region Skåne är i många fall en parodi. Kanske Regionen får glans av pressade avtal men det är personalen och patienterna som skall tampas med materialet. Och verksamheterna som får betala i pengar att man får ta ”två och kasta en”, det tar tid att ta nytt, det tar dubbel tid att vika två, det tar tid från verksamheten=pengar att reklamera felaktigt/dåligt material.  Material som blir allt tunnare för varje upphandling: servetter, kompresser med mm. Pennor som inte går att skriva med eller som torkar medan man skriver. Plastpåsar som är så tunna så att de spricker när sopor med blöjor och kräk skall tas om hand. Vårdhandskar som kommer ut upp till 10 st ur paketet när man skall ta en. Material för medicinska behandlingar som ibland är så dåligt så man riskerar patienternas tillstånd. Paket som inte går att öppna. Upphandlingar som inte blir klara utan görs om gång på gång. Beror det på kvaliteten på Region Skånes avtal? inköpare? löner? policy? chefer??

Henrik Fritzon: Upphandlingar måste få styras mer än av bara ekonomi. Kvalitet måste få spela in. Jag hoppas verkligen att ni tar och rapporterar in dessa bekymmer

Nytt sjukhus:

Är det inte dags för våra sjukvårdspolitiker att komma till insikt om att de inte har kompetens att klara uppgiften att få sjukvården i Skåne att fungera? Hade ett stort börsnoterat företag haft denna ledning så hade såväl VD som styrelse fått gå med omedelbar verkan. Men inte den offentliga. Här gäller det att sitta kvar på sina stolar och klia varandra på ryggen medans sjukvården och dess organisation blir allt sämre! Som väljare skulle jag bli stolt om någon ansvarig politiker kunde resa sig upp och erkänna sitt tillkortakommande. Detta skulle vara mänskligt och tyda på stark personlighet.

Borde man inte bygga ett nytt sjukhus med georgrafisk placering mitt emellan Malmö o Lund. Detta skulle vara ett sjukhus avsedd för regionen med uppgift att ha kompetens för de tunga specialistområdena Neurokirurgi, hjärt-lungkirurgi m m.

Nuvarande sjukhus i Malmö resp Lund blir kvar som Lokalsjukhus.

Torsten Söderberg

Henrik Fritzon: Jag delar din uppfattning att den styrande borgerliga majoriteten missköter sjukvården.

Förfalla:

Varför har skåne Sveriges lägsta skatt när sjukvården håller på att förfalla?

Elisabeth

Henrik Fritzon: Det är resultatet av den borgerliga majoritetens politiska prioriteringar, att Skåne ska ha Sveriges lägsta landstingskatt, svagt politiskt styre och en sjukvård i kris .

Operation av åderbråck:

Hej!

Jag har mycket besvär med åderbråck på vaderna. Ömmar och smärtar och har ibland svårt att sova. Har varit hos specialist som tycker att jag behöver opereras. Dock upplyser han om att jag får stå för kostnaderna själv – ca 21.000:-.

Enligt politikerna bedöms detta som en skönhetsoperation! Det måste väl finnas politiker med samma problem!

VARFÖR FÅR JAG INTE DEN SJUKVÅRD JAG BEHÖVER SÅ VÄL!

Med vänliga hälsningar

Gunnar Möller, 66 år i Åkarp

Henrik Fritzon:: Hej Gunnar. Om och när en operation ska utföras är en medicinsk bedömning som jag inte kan göra, däremot så är det min allmänna uppfattning att skåningar med åkommor som smärtar skall få dessa åtgärdade om så är möjligt.

Rockader:

Är syftet med rokaderna att spara kostnader/skattemedel eller är det ett diktatoriskt förfarande = söndra och härska?

Som en av många arbetsgivare för regionens politiker och tjänstemän, kräver jag en fullständig redovisning (kalkyl) som visar hur man kommit fram till att det man vill genomföra, verkligen är positivt!

/Torsten

Henrik Fritzon: Det där är en fråga som den borgerliga femklövern får svara på. Men jag håller med dig om att visst väcker deras agerande väldigt många frågor. 

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sjukvårdsdebatt

Mer i ämnet