– Klart man är besviken, säger Hans Forsberg (S). Foto: Serny Pernebjer

Historisk (S)-förlust i Bromölla

Uppdaterad
Publicerad

Kommunfullmäktige Bromölla är sig inte likt. Från att ha varit ett av landets starkaste socialdemokratiska fästen, lyckades partiet på måndagskvällen inte knipa någon av de tre ordförandeposterna.

– Det är klart jag är besviken, säger avgående ordförande Hans Forsberg (S).

I två mandatperioder har han svingat klubban i fullmäktige. Men trots att partikamraterna föreslog honom till ordförande, vice ordförande och andra vice ordförande, så förlorade (S) i samtliga tre slutna omröstningar.

Moderat ordförande

Ordförande blir nu i stället moderaten Johan Larsson, förste vice blev sverigedemokraten Ola Lorentzson och uppstickaren Alternativet Bromölla tog andra vice genom Andreas Ahlgren.

När mötet inletts var det tydligt att det förekommit diskussioner mellan partierna.

– Det här är utgångsläget efter valet. Det är inte mycket att göra åt det. Detär ett demokratiskt val, säger Hans Forsbert till Sydnytt.

Ordförandeposterna i fullmäktige är fördelade, men fortfarande är det inte klart hur Bromölla ska styras.

Fortsätter diskutera

Den nya kommunstyrelsen kommer att väljas i december. Hans Forsberg vill inte dra några slutsatser utifrån måndagens ordförandeval.

– Vi har utsett en grupp som för diskussioner med övriga partier och som kommer fortsätta att jobba.

Socialdemokraterna i Bromölla hade fram till förra valet egen majoritet. 2010 fick Socialdemokraterna 16 mandat och har under den gångna mandatperioden haft ett valtekniskt samarbete med den borgerliga Alliansen. I det senaste valet förlorade (S) tre mandat och har nu 13.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.