”Säger du det högt får det konsekvenser”

Uppdaterad
Publicerad

En debattartikel om cancervården i Skåne som skrevs av flera mellanchefer har fått sjukhusledningen att ryta till.

Enligt flera källor till Sydnytt ska divisionschefen på canceravdelningen i Lund skällt ut de undertecknade för att ha gått till pressen och sagt att de borde sluta som chefer.

Den elfte november varnade tolv läkare och sjuksköterskor med chefsbefattning för sämre vård på grund av den senaste tidens nedskärningar.

Region Skånes ekonomi

Efter publiceringen i Sydsvenskan ska flera av dem ha varit på ett arbetsmöte där de blivit utskällda av divisionschefen som ville att kritiken skulle tas internt och inte via pressen.

– Jag har inte uppfattat att de blev utskällda, men de har fått veta skillnaden att gå till pressen som vanlig person eller som chef på onkologkliniken. Där finns skillnad, säger Carsten Rose, divisionschef på cancerdivisionen i Lund.

På mötet ska de också fått höra att de kan komma att få sluta som chefer.

– Du blir ju av med din befattning som chef, men inte med ditt jobb. Man bör överväga hur man vill ha sin tillvaro. Du kan säga precis vad du tycker och tänker, men när du säger det högt får det konsekvenser, säger Carsten Rose.

Men flera källor som vi pratat med anser att det finns en tystnadskultur på sjukhuset och att yttrandefriheten är hotad.

En av dem som ligger bakom debattartikeln, men som inte var med på arbetsmötet efteråt är inte förvånad över ledningens reaktion.

– Systemet här är uppbyggt på en räddhågsen kultur där man i alla chefspositioner får förhålla sig lojalt. Politikerna har omgett sig med en skyddsvall i form av våra sjukhusdirektörer och divisionschefer som gör allt för att tysta kritik nedifrån, säger Mikael Eriksson, överläkare på cancerkliniken i Lund.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Region Skånes ekonomi

Mer i ämnet