Så gör du mjölksyrade morötter

Uppdaterad
Publicerad

Att göra egna syrade grönsaker är inte svårt, inte heller dyrt. Grönsaker, salt, vatten – och tid är det enda som behövs. Se videon för att följa hur du gör steg för steg.

Mjölksyrade morötter

400 g morötter (helst ekologiska)

0,5 gul lök

1 vitlöksklyfta

400 g vatten + mer till påsen

ev kryddor ex basilika, senapsfrö, dill

12 g salt (jodfritt)

1 st glasburk med gummiring, 1,5 liter

1 st fryspåse 2-liters

Såhär gör du:

Skala morötterna och skär dem i bitar. Hacka lök och vitlök och varva allt i burken med ev kryddor. Häll över vatten och saltet. Stäng burken och skaka den så att saltet löser sig. Öppna burken och sätt ner påsen, fyll den med vatten upp till kanten på burken. Knyt ihop och peta ner den så inget sticker ut, stäng sedan burken. Ställ burken på en tallrik i rumstemperatur i 14 dagar, flytta den sedan till kylskåpet och låt mogna i minst 14 dagar till innan du äter morötterna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.