Foto: Sven-Gunnar Lunneryd/SLU

Mask i sydsvensk torsk

Uppdaterad
Publicerad

Upp till 60 procent av torskarna som fångas i Skåne och Blekinge är drabbad av sälmask.

Sälmasken är ett stort problem för fiskare i stora delar av världen. Däremot har den inte blivit särskilt uppmärksammad i Sverige förrän nu. Det är Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU, som har utrett förekomsten i svenska vatten.

Och resultatet visar att sälmasken är vanlig i svensk fisk. Värst drabbat är Skåne och Blekinge där man på vissa håll har hittat parasiten i 60 procent av torskarna och hundra procent av rötsimporna.

Däremot är norra Östersjön fritt från sälmask, varför vet inte forskarna.

Sälmasken kan göra människor sjuka om fisken äts rå. Den kan också framkalla allergier.

Men eftersom den upp till fyra centimeter långa masken syns väl i fiskfiléerna blir de svårsålda.

”Nu är det viktiga att informera om att parasiten finns och varför och om hur fiskråvaran ska hanteras, kunskap som kan förhindra att konsumenter ratar svensk fisk”, skriver SLU i ett pressmeddelande.

Hur fisken drabbas av sälmask är inte klarlagt. Men SLU förutspår att de nya rönen kan ytterligare spä på konflikten kring den ökande sälstammen.

Fakta: Sälmask

Sälmasken är en parasit som har kräftdjur som mellanvärd och som infekterar fisk. Den kan leva i åratal i fisken innan den blir uppäten av en säl som är maskens slutvärd.

Parasiten blir könsmogen i sälens magsäck och därefter sprids äggen via sälarnas avföring som i sin tur äts upp av krätfdjur.

Källa: SLU

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.