r Jean Pierre Schomburg, nästförmann i CAU.

SAS-strejken över

Uppdaterad
Publicerad

Senast klockan 12 krävde SAS att de kabinanställda som vill ha kvar sina jobb skulle ha besvarat ett mail. Men nu har besked kommit från facket om att strejken är avblåst.

Brevet från SAS gick ut till 1400 anställda i Danmark. Enligt uppgifter på måndagsförmiddagen hade två tredjedelar av de kabinanställda redan svarat.

Facket tolkade situationen som att strejken med största sannolikhet skulle bli avblåst vid lunchtid. Så skedde också, och trafiken uppges nu vara igång igen.

– Alla är tillbaka i arbete och flygen ska vara i luften, säger Jean Pierre Schomburg, nästförmann i CAU.

– Vi är jätteglada över att så många tagit det beslutet och nu är det fullt fokus på att normalisera vår flygtrafik, säger Malin Selander, presstalesperson på SAS i Sverige.

150 flygningar inställda

Strejken hos SAS danska kabinpersonal har pågått i fyra dagar.

– Nu fokuserar vi på våra kunder och jobbar för att så få som möjligt ska drabbas, säger Malin Selander, presschef på SAS.

Hittills har över 150 flygningar ställts in och under måndagen beräknas ett 30-tal flygningar till och från Danmark att påverkas. Även en flygning till och från Stockholm drabbas.

– De kommer att bokas om till en annan flygning med personal som inte strejkar, säger Malin Selander.

Strejken har dömts ut som olovlig av arbetsdomstolen som uppmanat personalen att gå tillbaka till sina jobb. Konflikten gäller att flygbolaget i en besparingsåtgärd beslutat att överföra 147 ur personalen till dotterbolaget Cimber. Något som enligt de strejkande kommer att innebära sämre arbetsvillkor.

Även Norwegian drabbat

Även inom flygbolaget Norwegian stormar det bland personalen. Där har ett 70-tal norska piloter gått ut i strejk sedan i lördags i strid för ett kollektivavtal. Under måndagen beräknas 12 flyg stå kvar på marken. En flygning till och från Stockholm drabbas men passagerare har redan bokats om till ett senare flyg som kommer att lyfta under morgonen.

– Det är framför allt norska inrikesflyg som drabbas, säger Charlotte Holmbergh Jacobsson, informationschef vid Norwegian.

Hon vill inte kommentera uppgifterna om att koncernchefen Bjørn Kjos ska ha gått ut och hotat med konkurs för dotterbolaget Norwegian Air Norway för att sätta punkt för konflikten.

-Det där är bara rykten men en strejk är oerhört allvarlig och kostar mycket pengar, säger hon.

Svenska piloter ger stöd

Konflikten kan trappas upp på onsdag till att omfatta totalt 650 piloter. Svensk Pilotförening stödjer sina norska kollegor och har varslat om en sympatistrejk mot Norwegian som träder i kraft den 4 mars klockan 22 om ingen lösning nåtts innan dess.

– I princip alla piloter som normalt sätt flyger utifrån Arlanda för Norwegian kommer då att vara i strejk, säger Martin Lindgren, ordförande vid Svensk Pilotförening.

Charlotte Holmbergh Jacobsson vill inte spekulera i vilka konsekvenser som en eventuell sympatistrejk kan få för resenärerna. Enligt henne kan piloter från andra dotterbolag i Finland och Spanien komma att tas in.

– Vi gör allt vi kan för att minimera inställda flyg, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.