Foto: TT

SD kan avgöra regionbudget

Uppdaterad
Publicerad

SD blir tungan på vågen när Region Skånes budget ska klubbas sedan Allians för Skåne bestämt sig för att lägga fram en egen budget.

Sverigedemokraterna kan komma att avgöra vilken budget som ska gå igenom i Region Skåne.

Alliansens eller den från Socialdemokraterna och Miljöpartiet

Valet i Skåne 2014

M, FP, KD, och C bildar en enad opposition i regionfullmäktige som kommer att presentera en egen budget. Det innebär att S och MP:s enda möjlighet att få igenom sin budget är att SD lägger ner sina röster, eller röstar på S och MP:s alternativ.

Skattesatsen avgörande skillnaden

Socialdemokraternas Henrik Fritzon som vill styra region Skåne tillsammans med Miljöpartiet har sträckt ut flera händer, både till Folkpartiet och Centerpartiet. Men de partiernma vill inte ta emot Henrik Fritzons hand. Främst handlar det om att S och MP vill höja skatten, och det vill inte de borgerliga.

– Vi kommer att lägga ett gemensamt budgetförslag med en oförändrad skattesats, och vi hoppas såklart att det ska gå igenom i fullmäktige, säger Gilbert Tribo, gruppledare för FP.

Henrik Fritzon är besviken över beskedet om den enade alliansen.

– Det är mer samarbete vi behöver nu i den här besvärliga parlamentariska situationen vi har. Därför är det vår bedömning att vi behöver samarbeta över blockgränsen, och det stänger alliansen dörren för nu. Jag tycker det är dåligt, säger Henrik Fritzon.

SD har inte bestämt sig

Så vem ska då egentligen få igenom sin budget? I den frågan kan Sverigedemokraterna spela en stor roll när man, förutom sitt eget budgetförslag, nu kommer få två andra alternativ att ta ställning till.

– Innan vi konkrekt kan säga om vi aktivt eller passivt tänker stödja det ena eller det andra förslaget så måste vi värdera de respektive budgetförslagen närmare, säger Lars-Johan Hallgren, SD:s vice gruppledare.

Men Sverigedemokraterna vill inte heller se någon skattehöjning, så Socialdemokraternas och Miljöpartiets budget hänger troligtvis på att SD lägger ner sina röster samtidigt som man får stöd av Vänsterpartiet.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Valet i Skåne 2014

Mer i ämnet