Foto: Johanna Karlsson

Sex personer till sjukhus efter lägenhetsbrand

Uppdaterad
Publicerad

Polis, ambulans och räddningstjänst larmades till en lägenhetsbrand på Åragatan i Helsingborg strax efter klockan sex på onsdagsmorgonen. Innan räddningstjänsten hann fram hade de fyra barnen hoppat från tredje våningen.

Sex personer som tillhör samma familj fick föras till sjukhus med bland annat rökskador.

Enligt räddningstjänsten hade de fyra barnen redan hunnit hoppa från ett fönster på tredje våningen när de kom till platsen. En granne hade lagt ut en madrass på gräset under fönstret som barnen hoppade ner på. De två vuxna hängde ut genom fönstret när räddningstjänsten kom och kunde evakueras med hjälp av en stege. Familjen fördes till lasarettet i Helsingborg.

– Barnen var kontaktbara och kunde kommunicera när vi kom, säger Lennart Linderos, inre befäl på räddningstjänsten nordväst, till Sydnytt.

Branden startade i anslutning till hallen och det var därför familjen inte kunde ta sig ut genom ytterdörren. Att dörren inte gick att öppna förhindrade elden från att sprida sig till resten av fastigheten, men för familjen som blev fångna i lägenheten fick det allvarliga konsekvenser.

– Vi hade sju ambulanser här på morgonen och enorma resurser när det gäller att ta hand om familjen, säger räddningsledare på Jonas Hellsten plats.

Ingen annan boende i huset behövde evakueras men Johan Banérs gata utanför fastigheten fick spärras av.

Branden var helt släckt strax före klockan sju men lägenheten blev totalt utbränd. Vad som orsakade branden är än så länge oklart.

– Polisen har spärrat av lägenheten och kommer att göra en teknisk undersökning, säger Camilla Palmén, kommunikationsstrateg på räddningstjänsten nordväst.

Kommunens POSOM-grupp som har hand om krishantering sattes på morgonen in för att hjälpa och stötta drabbade på plats.

– Det är ju ofta så att en chock kommer ett tag efteråt och vi vill inte släppa folk för tidigt så att de hamnar i ett tråkigt läge, säger Jonas Hellsten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.