Foto: Foto: Arkiv

Sjukskriven för hjärtproblem – köpte ett halvt ton öl

Publicerad

Tullen stoppade en buss vid Danmarksfärjan i Helsingborg. Samtliga passagerare hade köpt stora mängder alkohol – en tredjedel av dem visade sig vara sjukskrivna.

Tullen samarbetar med personal från andra myndigheter, till exempel Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen. Den som är sjukskriven eller har aktivitetsstöd får nämligen inte åka på nöjesresor utan att meddela sin handläggare. Åker man exempelvis till Tyskland får man ingen ersättning för den dagen.

Det var det ganska många som hade missat när tullen kontrollerade flera bussar i Helsingborg.

I en av bussarna som kom från Norsborg var fem av de 14 passagerarna sjukskrivna. En av dem, en man från Huddinge, är sjukskriven för bland annat hjärtproblem. det hindrade honom inte från att köpa med sig mer än ett halvt ton öl.

En annan man visade sig vara sjukskriven sedan förra året för ryggvärk. Han hade köpt med sig 120 kg alkohol hem.

Under de två dagar som myndigheterna körde sin kampanj var det ett drygt 30-tal med sjukpenning eller aktivitetsstöd som blev kontrollerade. Samtliga kommer att rapporteras till sina handläggare.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.