Foto: SVT

Aprilskämtet roade inte polisen

Uppdaterad
Publicerad

Skånepolisen – och en orolig pappa – utsattes på tisdagskvällen för ett sällsynt omdömeslöst och plumpt aprilskämt.

Enligt Skånepolisen kom larmet strax före klockan nio då en upprörd man ringde och berättade att han fått ett sms från sin sambo att deras gemensamma nioåriga barn försvunnit från tåget mellan Malmö och Ystad under tiden mamma besökte tågets toalett.

Polisen skriver på sin hemsida att mannen var mycket orolig, och att man då försöker nå kvinnan på hennes mobiltelefon. Men ingen svarar och sedan stängs telefonen av.

Efter en stund lyckas man till slut nå kvinnan. Då berättar hon att det hela var ett aprilskämt. Kvinnan ska då ha förklarat att ”de brukar skämta med varandra på detta vis”.

– Vi hann inte skicka ut någon patrull, eftersom vi inte visste exakt var flickan skulle ha försvunnit. Men vi tar alla sådana här larm på allvar, och det är i sådana här fall de första minuterna som är viktigast, säger Martin Carlsson, vakthavande befäl vid Skånepolisens ledningscentral i Malmö, till Helsingborgs Dagblad.

Kvinnan är inte misstänkt för något brott eftersom polisen inte hann dra igång någon sökinsats – annars hade det kunnat bli aktuellt med falsklarm.

– Aprilskämt ska vara roliga. Det här var omdömeslöst, säger Martin Carlsson till HD.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.