Foto: SVT

Skåne och Blekinge flest långtidsarbetslösa

Uppdaterad
Publicerad

I snitt är 47,5 procent av de arbetslösa i hela EU långstidsarbetslösa. Med den bakgrunden ligger Sverige bra till med sina 17 procent. Men Skåne och Blekinge sticker ut – där är långtidsarbetslösheten som högst, visar siffror från EU.

Nästan alla regioner i Sverige har låg långtidsarbetslöshet om man jämför med resten av EU-länderna. I snitt är det 18 av 100 personer som inte haft ett jobb det senaste året. Det skriver Europaportalen.

Men i Skåne och Blekinge ser det mörkare ut. Där är 20,5 procent av de utan jobb långtidsarbetslösa. Det kan man jämföra med 12 procent i Norrbottens och Västerbottens län.

Det är siffror som inte förvånar Mattias Buvari, marknadschef för södra Götaland på Arbetsförmedlingen.

– Det hänger ihop med arbetslösheten i stort i Skåne och Blekinge, där vi ligger högre än riket i stort. Så jag är inte överraskad att det är så, säger han. 

Men det finns en ljusglimt i mörkret, trots allt.

– I den senaste månadsstatistiken ser vi ett trendbrott där arbetslösheten gått ner på ett sätt som den inte har gjort på 2,5 år. Den står inte stilla längre som den har gjort tidigare. Men det kommer ta minst två år innan vi ser effekten av det, säger Mattias Buvari.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.