Skånepartiets ledare anklagas för textstöld

Uppdaterad
Publicerad

Hjälporganisationen Erikshjälpen är starkt kritisk till att Skånepartiets ledare Carl P Herslow använt en av deras texter utan lov i sin nya bok ”Om Islam – till all världens 9-åringar”. Herslow själv hävdar att det var bortkastad tid att fråga i förväg.

Enligt Mattias Ingesson, biträdande generalsekreterare för Erikshjälpen, har Herslow tagit en text ur organisationens tidning om könsstympning. Artikeln återges i sin helhet i Herslows bok – men organisationen har varken blivit tillfrågad i förväg eller fått betalt.

– Vi betraktar det som ett ingrepp i vår upphovsrätt och har inget intresse av att den används i det sammanhanget, säger Mattias Ingesson till Sydnytt:

– Han missbrukar vårt namn och ger en annan bild av frågan än vad vi avsett spegla. Vi kan inte acceptera hans retorik och värderingar.

Herslow ska som tack ha skickat ett exemplar av boken till organisationens kontor utanför Vetlanda och även erbjudit dem att komma med ekonomiska anspråk.

– Men då var boken redan tryckt och skadan redan skedd, säger Ingesson som nu skrivit till Herslow med krav på att upplagan ska dras tillbaka.

– Vi avvaktar hans svar och får sedan ta ställning till vad vi ska göra, säger Ingesson på frågan om Erikshjälpen är beredd att gå till domstol för att få igenom sitt krav.

”Tycker jag gjort rätt för mig”

Carl P Herslow hävdar å sin sida att han försökt göra rätt för sig i och med att han skickat boken till det 10-tal externa källor som citeras och då gett dem möjlighet att komma med ekonomiska anspråk. Att fråga om lov i förväg hade han däremot inte tid till:

– Det gick inte att fråga i förväg eftersom boken skrevs efterhand, jag tyckte det var bortkastad tid, säger Herslow till Sydnytt och uppger att han blev förvånad när han fick Erikshjälpens brev.

– Jag tror inte att de att de satt sig in i det, säger Herslow och berättar att han utgått från att Erikshjälpen ville vara med eftersom de arbetar mot samma mål när de vill lyfta frågan om könsstympning.

– Jag har inte haft något uppsåt att skada. Jag tycker att jag har gjort rätt för mig. Alla citat är noggrant angivna.

Förutom den ideella upphovsrätten har Erikshjälpen även en ekonomisk upphovsrätt till texten och där håller Herslow med om att organisationen borde få betalt.

– Helt klart har de lagt ner ett arbete på det och då är det också rimligt att de borde få någon form av ersättning.

Herslow uppger vidare att han nu skrivit till Erikshjälpen och bett dem återkomma med eventuella krav och synpunkter inom en månad.

Boken är tryckt i 1000 exemplar. Enligt information  om utgivningen, som bland annat finns att läsa på Skånepartiets hemsida, konstateras att ”Utgivaren innehar upphovsrätten”.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.