Skånsk tennis växer

Uppdaterad
Publicerad

Svensk tennis är långt ifrån sina glansdagar men i Skåne blir de som spelar bara fler. Fair Play i Malmö är Sveriges största tennisklubb med nästan 3 000 medlemmar och förra året vann damerna SM-guld.

– Jättekul både för klubben och spelarna och visa att det vi gör faktiskt genererar något så stort som ett sm-guld, säger Sandra Roma, tränare i Fair Play.

Klubben menar att det är glädjen och bredden som skapat framgångarna. Med alltifrån elitsatsning till barngrupper går det att hitta talangerna. En av dem är Melis Yasar som är fjorton år och ligger på topp tre i landet. Förra året spelade hon i juniorlandslaget och vann ett brons i singel och ett silver i dubbel.

– Jag tränar mycket, har en stark vilja och älskar att vinna, säger Melis Yasar.

En annan ung lovande spelare är trettonåriga Olivia Pezo som började spela tennis redan när hon var sex år. Hon är rankad fyra i Sverige i sin ålderskategori.

– Jag älskar att träna och jag hoppas att jag kan spela på WTA och försöka ta mig upp till toppen – det är målet, säger Olivia Pezo.

Sandra Roma tränar Olivia och Melis och hon säger att det två spelarna är extremt seriösa och vet vad de vill.

– Det är två av våra absolut bästa spelare både på planen men också vid sidan av. Vi försöker få våra spelare att tänka tennis 24 timmar om dygnet och de har de här två  förstått, säger hon.

Janne Immonen är klubbchef och han säger att det är viktigt att ta hand om alla medlemmar på ett bra sätt oavsett om det handlar om en femåring eller någon av elitspelarna så är det viktigt att de får en möjlighet att utvecklas i sin takt.

Sverigeeliten i damtennis hittar man just nu i Skåne. Sandra Roma tror att det har stor betydelse att både Johanna Larsson och Sofia Arvidsson spelar i Helsingborg.

– Vi har mycket att tacka Johanna och Sofia för. De är ju Sveriges bästa tennisspelare de senaste åren och det betyder ju både dragplåster och förebilder, säger hon.

Janne Immonen tror att det också beror på att antalet klubbar är så många – 64 av landets 451 finns i Skåne.

– Men vi har också en bra infrastruktur och fina hallar på nästan alla orter, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.