Sköterskorna flyr sjukhusen

Uppdaterad
Publicerad

Det pågår en sjuksköterskeflykt från de skånska sjukhusen till vårdcentralerna. När Lindeborgs vårdcentral i Malmö nyligen utannonserade en enda tjänst fick man 52 sökande.

– Många kolleger vill inte längre jobba kvar på sjukhusen, konstarerar Jenny Primorac, sjuksköterska på Lindeborgs vårdcentral.

Av Region Skånes listor över antalet sökande till olika tjänster framgår tydligt var väldigt många sjuksköterskor vill jobba – och var de inte vill arbeta.

Inga problem med kvalificerad personal

Vårdcentralerna har inga som helst problem att hitta kvalificerade sjuksköterskor. 52 sjuksköterskor konkurrerar just nu om en tjänst på Lindeborg, 40 vill jobba på vårdcentralen Granen och 23 på vårdcentralen Törnrosen – alla i Malmö.

Intresset för att arbeta på sjukhusens vårdavdelningar är betydligt svalare, ibland obefintligt. Flera vårdavdelningar har tvingats stänga på grund av sjuksköterskebristen.

Just nu finns ett stort antal lediga sjukskötersketjänster i regionen, men den medicinavdelning i Trelleborg som vill ha sex sjuksköterskor har bara fått en enda sökande, detsamma gäller en barnavdelning i Malmö som utlyser tre tjänster och en medicinavdelning i Ystad som behöver fem nya sjuksköterskor.

Vill inte tillbaka till sjukhusen

Sjuksköterskorna på Lindeborgs vårdcentral har alla tidigare arbetat på sjukhusen, men ingen av dem vill tillbaka.

– Det var så pressat och stressat att patientsäkerheten blev lidande, säger Jenny Primorac.

 Arbetstiderna är bättre på vårdcentralen. Tempot lugnare. Utvecklingsmöjligheterna större.

– Jag har en hjärtsviktmottagning där jag tar emot egna patienter, det är roligt, berättar Sara Åkesson.

Louise Emmerfors har kunnat specialisera sig på blodtryckspatienter och Jenny Primorac på diabetespatienterna.

”Vi har uppenbarligen ett bra rykte”

Nu får de snart en ny kollega när verksamhetschefen Lars Olofosson vaskat fram den mest lämpade bland de 52 som konkurrerar om tjänsten.

– Helst ska de vara nån med tidigare erfarenhet av primärvården, säger han. Det här jobbet kräver ett brett kunnande.

Ryktet om vilka arbetsplatser som är bra sprider sig snabbt bland vårdanställda, säger Louise Emmerfors.

– Och vi har uppenbarligen bra rykte.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.