Skriande behov av undersköterskor

Uppdaterad
Publicerad

Om 15 år kommer var fjärde hässleholmare att vara över 65 år. För att klara omsorgen skulle kommunen behöva rekrytera en ny undersköterska i veckan.

Gruppen som behöver vård och omsorg kommer att bli större samtidigt som många, som idag jobbar inom den här sektorn, kommer att gå i pension.

– Vi behöver rekrytera en ny undersköterska i veckan om vi ska klara bemanningen framöver, säger Annika Andersson, omsorgschef i Hässleholm.

Hon ser det som en utmaning att göra yrket mer attraktivt och få fler att söka sig till välfärdssektorn.

– Vi måste förmedla vad yrket innebär så både yngre och äldre förstår att det är ett framtidsyrke, säger hon.

Skillnad på stad och landsbygd

Sveriges kommuner och landsting har gjort en bedömning av hur rekryteringsbehoven kommer att se ut fram till 2019 och de har kommit fram till att det kommer att behövas 420.000 nya medarbetare inom välfärdssektorn. Behoven ser lite olika ut. I storstäderna behövs mer personal inom förskola och skola och i glesbygdskommunerna mer personal inom äldreomsorgen.

En kommun som Hässleholm måste marknadsföra sig som arbetsgivare och personalen på Kaptensgården, ett säskilt boende för äldre, har några idéer på vad som kan bli bättre och göra yrket som undersköterska mer attraktivt.

– Arbetsmiljön kan bli bättre. De som vill ska få jobba heltid och vi vill slippa delade turer, det vill säga att vi jobbar några timmar på förmiddagen, är lediga några timmar och sedan ska in och jobba igen, säger Johanna Rosberg undersköterska och Silviasyster på Kaptengården.

Hon får medhåll av kollegan Mersida Zindovic, undersköterska:

– Det räcker inte med 50-60 procent. Det kan man inte leva på och bilda familj. Det måste blir fler procent, fler heltider.

Omsorgschef Annika Andersson är medveten om dessa önskemål och hon tillägger:

– Det är viktigt för oss att ta tillvara på den befintliga personalens önskemål och vi får även räkna med att göra lönerna attraktiva, säger hon.

Brist på undersköterskor

När det blir brist på undersköterskor, vilket Sveriges kommuner och landsting förutspår, kommer framför allt glesbygdskommunerna att konkurrera om de som finns och är duktiga.

– Om vi inte finns skulle allting stanna. Allt vi gör är viktigt, säger Amela Dlakic, undersköterska på Kaptengården.

Hennes kollega Eva-Lotta Johansson, även hon undersköterska med många års erfarnehet fyller i:

– Vården kommer alltid att finnas. Jag hoppas det finns folk i framtiden som vill jobba i den så det blir bra för de äldre.

Andra framtidsyrken

Dessa yrkesgrupper har särskilt goda utsikter att få jobb inom den närmaste tioårsperioden.

– Förskollärare

– Lärare i till exempel matematik, teknik och yrkesämnen, vissa språk samt

– Speciallärare

– Teknisk nyckelkompetens som ingenjörer och bygglovshandläggare

– Undersköterskor

– Vissa specialistsjuksköterskor, till exempel narkos, psykiatri, röntgen, operation, intensivvård och vård av äldre

– Specialistläkare, särskilt inom psykiatri och allmänmedicin

– Tandläkare utanför storstadsområden och studieorter

Källa: Sveriges kommuner och landsting.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.