Foto: Scanpix

Skulle bli mördad – får ingen ersättning

Uppdaterad
Publicerad

Den Malmöbo som var det tilltänkta offret då en 48-årig man av misstag sköts till döds i januari 2012 fick i hovrätten rätt till ersättning. Men brottsoffermyndigheten anser att han genom sin kriminella bakgrund utsatt sig själv för risk.

Den 56-åriga mannen som nu nekas ersättning var vid mordtillfället villkorligt frigiven och bodde granne med den 48-åriga man som sköts till döds.  Tre kvinnor och en man åtalades för mordet. Kvinnorna friades, men mannen dömdes till 16 års fängelse.

Under rättegången så tilldömdes det tilltänkta offret 25 000 kronor i ersättning. Men brottsoffermyndigheten nekar nu ersättningen, med hänvisning till en paragraf i brottsskadelagen som säger att ersättning kan nekas ”om det är skäligt med hänsyn till att den skadelidande genom sitt uppträdande i samband med brottet eller på annat liknande sätt uppsåtligen eller av oaktsamhet har ökat skaderisken”.

Brottoffermyndigheten menar att 56-åringen genom sin kriminella historia och medlemskapet i ett kriminellt gäng kan ha varit skuld till hotbilden.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mord på Kantatgatan

Mer i ämnet