Het debatt om Lunds framtid

Uppdaterad
Publicerad

Det hettade stundtals till när lundapolitikerna drabbade samman i Sydnytts direktsända debatt på onsdagskvällen.

När det gäller spårvagnar var alla partier utom Sverigedemokraterna överrens, Lund behöver spårvagnar men också annan kollektivtrafik.

– Spårvagnen ska klara transporten från Lund centrum upp till Brunnshög via sjukhuset, universitetet, Ideon och de nya forskningsanläggningarna, så de löser bara en del av problemen, sa Mats Helmfrid (M).

–  I den här sträckan  finns redan 60 procent av alla arbetstillfällen inne i stan och det kommer växa ännu mer, Anders Almgren (S).

– Miljöargumentet faller om vi kan ha koldioxidneutrala bussar och sen är frågan om vi verkligen kan få alla som ska pendla till Brunnshög från andra delar av Skåne att verkligen ta den här spårvägen i stället för att ta sin bil, sa Hans-Olof Andersson (SD).

– Oavsett om man använder buss eller man använder spårvagn så är dte väldigt mycket folk som ska transporteras från centralen upp genom kunnskapstråket till Brunnshög så även om man inte väljer spårvagn så måste man ändå göra spårgator och liknande för större bussar, sa Torsten Czernyson (KD).

Majoritet vill öka flyktingmottagandet

En annan fråga där känslorna svallade handlade om Lunds flyktingmottagande. Lund är sämst bland alla större städer i Sverige enligt siffror från Migrationsverket. Även i denna fråga var alla partier utom Sverigedemokraterna överrens, Lund ska öka sitt flyktingmottagande.

– Vi sitter här i välbärgade Lund, vi ska öppna upp vår stad för att ta emot fler flyktingar. Vi vill satsa på att redan nu säga att vi ska ta emot 150 gentemot de 125 per år man tidigare sagt, säger Emma Berginger (MP).

– Vi vill utreda hur vi kan öka flyktingmottagandet generellt och då kan det landa på en helt annan nivå än det, sa Philip Sandberg (FP).

– Jag välkomnar att den borgerliga majoriteten nu har ändrat sig från att ha varit ganska hårdnackat motståndare till våra försök om att försöka höja flyktingmottagandet, sa Hanna Gunnarsson (V)

– Nu har vi gett ett uppdrag till socialnämnden, byggnadsnämnden, tekniska förvaltningen, Lunds kommunala fastighetsbolag och privata fastighetsägare. Jag tycker det är viktigt att man samverkar kring bostadsfrågan och att vi får möjlighet att se att vi klarar att ta emot fler, sa Inga-Kerstin Eriksson (C).

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.