Foto: SVT

Greps för sexuellt ofredande

Uppdaterad
Publicerad

Den 29-årige mannen hade precis avtjänat ett straff för sexuellt ofredande. I går greps han på nytt – bara ett dygn senare.

Mannen greps i Bromölla misstänkt för att ha antastat två flickor under 18 år i närheten av en matbutik. Det var en av föräldrarna som kontaktade polisen och anmälde händelsen.

I torsdags dömdes mannen till fyra månaders fängelse. Bland annat för att ha tafsat på en 13 åring och för att ha försökt dra iväg två pojkar som var i sällskap med en förälder. Men eftersom mannen varit frihetsberövad i två månader innan domen föll blev han genast villkorligt frigiven. Nu är han alltså gripen igen.

– Vi ska precis påbörja förhör med flickorna, därefter ska vi förhöra honom, säger Christer Nilsson, inre befäl på polisen i Kristianstad.

Flera vittnen fanns på plats och såg händelsen.

– Sedan kontaktar vi åklagaren. Då får åklagaren besluta om det blir åtal eller om han släpps.

Vad tror du att det kan bli för straff om han fälls?

Det är upp till 2-årig straffskala. Om man tittar på vad han dömdes för senast så blir det blir kanske 1-2 månader, men det är ju rätten som avgör.

Sydnytt har talat med en man som blev vittne till gripandet.

– De gick fram till honom och frågade vem han var. Jag stod väl kanske 6-7 meter ifrån. Sedan sa hon att han var gripen och skulle följa med dem. Han ville inte följa med utan fäktade emot, men de behövde inte ta till våld. Han verkade inte förstå att han hade gjort något fel, säger Mathias Gerdin.

I morgon, söndags, hålls en manifestation mot vad man anser är ett för snabbt frigivande av mannen. Den ska Mathias Gerdin medverka i.

– Vi ska manifestera. Inte mot honom, utan mot rättsväsendet. Det är inte acceptabelt att man blir släppt så snabbt. Vi känner att lagen inte tagits på allvar, säger han.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.