Slår de stora grabbarna på racingbanan

Uppdaterad
Publicerad

Söderslättshallen i Trelleborg fylldes först med 400 ton lera, och sen med 140 tävlande från hela Europa. Nu ska det avgöras vem i Europa är bäst på att köra radiostyrd bil.

Bilarna susar fram som färgglada, enorma skalbaggar över den hårt packade leran. Maxhastigheten ligger runt 60 kilometer i timmen och nås på ungefär en och en halv sekund. En normalstor bil skulle behöva färdas i drygt 600 kilometer i timmen för att hålla samma hastighet i förhållande till sin storlek.

Kai Koivuranta är tävlingsledare och berättar att sporten är väldigt stor utanför Sveriges gränser.

– En del av dem som är här och tävlar har med sig mekaniker från Japan som fixar deras bilar, säger han.

Uppe på en byggnadsställning som når halvvägs till ishallens tak står sju män uppradade. De har sina namn tryckta på ryggen och står med varsin handkontroll med en digital display i handen. Kai Koivuranta berättar vilka de är och hur många världs- och europamästerskap de vunnit vardera.

– Beroende på hur deras kontrakt ser ut så kan ett VM ge dem upp till en halv miljon dollar i prispengar, säger han.

Så alla de vi ser där uppe är miljonärer?

– Jaja, flera gånger om.

Ung talang

Förarna på toppen av byggnadsställningen har parkerat sina bilar vid slutet av banan och gett plats åt nya tävlande. En av de nya tävlande skiljer sig något från de andra. Till viss del för att hon har långt blont hår, men mest för att hon är tre huvuden kortare än alla andra. Hon släpar med sig en grå plastback upp på byggnadsställningen. På sidan står det ”Malin” med svart tuschpenna. Hon vänder på backen och kliver upp på den för att kunna se banan och bilarna nedanför.

Malin Karlsen från Norge är bara 9 år och har kört radiostyrd bil i ett och ett halvt år, men är ändå sjätte bäst i Sverige. Att hon tävlar i Sverige beror på att man i Norge måste vara minst 13 år innan man får ställa upp i större mästerskap. När EM är slut hoppas hon vara bland de trettio bästa av 140 tävlande.

– Man får ta det lugnt och koncentrera sig, säger hon när vi undrar hur man gör för att vinna.

Slog sin pappa

Hennes pappa Bent Karlsen har kört radiostyrd bil i trettio år och berättar att det bara tog ett par månader innan Malin var bättre än honom.

– Jag vet inte varför hon är så duktig, men hon är en perfektionist i allt hon gör och hon älskar att tävla.

Hon är den enda av de tävlande som inte är en man, och dessutom ungefär 20 år yngre än de flesta andra deltagarna. Enligt henne så är alla snälla och berömmer henne för hennes körning men pappa Bent berättar att det finns de som har svårt att erkänna att hon är bättre än de är.

– Det finns några seniorer som inte tycker det är så roligt att förlora mot en nioårig tjej, men överlag så går det bra.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.