Foto: TT bild

SM-mil var 64 meter för kort

Uppdaterad
Publicerad

Den 12 juli avgjordes det första svenska mästerskapet i landsvägslöpning över tio kilometer i Malmö. Men nu visar det sig att banlängden var felaktig, skriver det svenska friidrottsförbundet på sin webbplats.

Sent före loppet ändrades banan i vissa avseenden på ”direktiv från gatukontoret”, skriver Friidrottsförbundet. Någon ny kontrollmätning av banan gjordes dock inte förrän efter loppet – och då visade det sig att banan ”bara” var 9.936 meter lång, 64 meter för kort.

Loppets giltighet som tävling eller mästerskap påverkas inte, däremot är inte de tider som presterades giltiga för statistik och rekord.

”Svensk friidrott med lokala samarbetspartners i Malmö kan bara djupt beklaga det inträffade och som arrangör garantera att det för framtiden kommer att införas extra kontrollrutiner som säkerställer att något liknande inte kommer att kunna inträffa”, skriver förbundet.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.