Foto: Per Carlsson

SMHI varnar för nya översvämningar

Uppdaterad
Publicerad

SMHI varnar nu för höga flöden i Västra Götaland och i sydvästra Skåne. Dessutom kan efterverkningarna av den tropiska stormen Gonzalo ge mer regn.

– Det var större mängder än väntat, säger SVT:s meteorolog Nitzan Cohen om helgens stora regnmängder där till exempel Lund fick närmare 40 millimeter.

Helgens regn ställde till det på vägarna och för många husägare. Samma vatten gör sig nu påmint i de skånska vattendragen. Därför har nu hydrologerna på SMHI utfärdat en klass 1-varning för höga flöden i små och medelstora vattendrag i sydvästra Skåne och i Västra Götalands län. En situation som kan komma att förvärras.

– Vi kommer ha ett lite lugnare dygn fram till imorgon kväll. Den tropiska stormen Gonzalo kan då få med sig regn över västkusten och Skåne, säger Nitzan Cohen.

TV: Bilister fastnade i regnmassorna

Osäkert hur mycket regn som kommer

Exakt hur mycket det blir är något som meteorologerna nu tittar på i sina modeller. Men än så länge är det svårt att säga exakt var och hur mycket nederbörd det väntas komma.

– Det återstår att se, säger SVT:s meteorolog Nitzan Cohen.

Jordbruket drabbat

Jordbruket drabbades hårt av regnet. Mycket av grödorna är visserligen redan skördade, men potatis och sockerbetor håller man fortfarande på att ta upp.

– Det är inte riktigt bra när det kommer så mycket på en gång. Vi fick 120 millimeter förra veckan. Det går inte att ta upp några betor i det här området just nu. Vi måste vänta tills det torkar upp, säger betodlaren Ulf Andersson i Anderslöv till Sydnytt.

SMHI:s webbsida

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.